ßßß
Składniki (6 porcji):3 spore młode cebule4 czerwone papryki3 duże mięsiste pomidory3 młode cukinie (ok. 1 kg)3 pętka chudej kiełbasy (ok. 30 dag)masło klarowane albo olej do smażeniaprzyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 3-4 suszone papryczki piri piri (opcjonalnie, można też zastąpić ostrą papryką w proszku albo chili)Cebule pokrój w grubą kostkę i zeszklij na maśle w sporym garnku o grubym dnie (nic się nie stanie, jeśli część się zrumieni – będzie więcej smaku, zawsze rumienię).Papryki pozbaw gniazd nasiennych, podziel na cztery części i pokrój na szerokie paski.Zestaw garnek z ognia, posyp cebulę słodką papryką (około 2 łyżeczek) i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj do cebuli pokrojoną paprykę i duś na średnim ogniu przez 15-20 minut.W międzyczasie umyte pomidory i cukinie pokrój w kostkę, a kiełbasę na plasterki i umieść w osobnych naczyniach. Jeśli pomidory mają grube skórki, to możesz je wcześniej sparzyć i obrać.Do papryki i cebuli dodaj pomidory, papryczki piri piri (jeśli lubisz pikantne dania) i kiełbasę, następnie gotuj bez pokrywki, aż płyn się znacznie zredukuje.Dodaj cukinię i duś przez około 10 minut – powinna być miękka, ale nie może się rozpadać.Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Podawaj z ryżem na sypko albo pieczywem.

Related PostsRatatuj (ratatouille) oraz o doli szczura, kobiety i pracownika obsługiWątróbka drobiowa z cebulą i paprykąSoczewica po bretońskuZapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelemPlacki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowym