Wykonanie
Ogłaszam koniec przerwy wakacyjnej. Po powrocie znad naszego morza musiałam zaliczyć wizytę u lekarza, bo wyprawa na Hel zakończyła się dla mnie zapaleniem ucha i gardłaEh… to jednak była wycieczka na „hell”.Cały pobyt wspominam mimo wszystko bardzo miło, pogodę mieliśmy przecudną a Głodzilla zachowywał się w podróży jak aniołek. A trzeba przyznać, że doświadczyliśmy go hardcorowo, bo zaliczył trasę Wrocław –
Gdynia –
Żywiec – Wrocław. Przy okazji chciałabym przekazać wyrazy swojego głębokiego poważania dla kierowcy, który koło Gdańska na obwodnicy wyprzedzał mnie z prawej strony, kiedy miałam zamiar zjechać na ten pas (straciłam na chwilę panowanie nad kierownicą)! Skoro Ci się tak w życiu spieszy, to życzę Ci z całego
serca, żebyś kiedyś do toalety nie zdążył!Pierwszym przepisem niechaj będzie mój ulubiony szybki obiad – leczo z
cukinią. Powoli zaczyna się rozkręcać sezon na
pomidory, ceny
papryki lecą na łeb na szyję,
cukinia jest młodziutka i tania jak barszcz. Leczo robi się ekspresowo (ugotowanie go zajmuje niewiele dłużej niż pokrojenie wszystkich składników), można go nagotować na zapas i zamrozić albo zawekować – świetnie ratuje w kryzysowych sytuacjach! Zamiast
kiełbasy można dodać pokrojoną w kostkę, podsmażoną
pierś z kurczaka (polecam jednak
indyka, bo to zdrowszy
drób) albo zrezygnować z tego dodatku i
mieć równie smaczną wersję wegetariańską. Chociaż ja zawsze wolę z jakąś wkładką
mięsnąA na koniec, nawiązując do przygotowanej potrawy i do wizyty w przychodni, przytoczę Wam dowcip:– Co robią lekarze w kuchni?– Leczo!
Składniki (6 porcji):3 spore
młode cebule4
czerwone papryki3 duże mięsiste
pomidory3
młode cukinie (ok. 1 kg)3 pętka chudej
kiełbasy (ok. 30 dag)
masło klarowane albo
olej do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku, 3-4 suszone papryczki
piri piri (opcjonalnie, można też zastąpić
ostrą papryką w proszku albo
chili)
Cebule pokrój w grubą kostkę i zeszklij na
maśle w sporym garnku o grubym dnie (nic się nie stanie, jeśli część się zrumieni – będzie więcej smaku, zawsze rumienię).
Papryki pozbaw gniazd nasiennych, podziel na cztery części i pokrój na szerokie paski.Zestaw garnek z ognia, posyp
cebulę słodką papryką (około 2 łyżeczek) i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj do
cebuli pokrojoną
paprykę i duś na średnim ogniu przez 15-20 minut.W międzyczasie umyte
pomidory i
cukinie pokrój w kostkę, a
kiełbasę na plasterki i umieść w osobnych naczyniach. Jeśli
pomidory mają grube skórki, to możesz je wcześniej sparzyć i obrać.Do
papryki i
cebuli dodaj
pomidory, papryczki
piri piri (jeśli lubisz pikantne dania) i
kiełbasę, następnie gotuj bez pokrywki, aż płyn się znacznie zredukuje.Dodaj
cukinię i duś przez około 10 minut – powinna być miękka, ale nie może się rozpadać.Dopraw do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Podawaj z
ryżem na sypko albo
pieczywem.
Related PostsRatatuj (ratatouille) oraz o doli szczura, kobiety i pracownika obsługi
Wątróbka drobiowa z
cebulą i
paprykąSoczewica po bretońskuZapiekanka z
kapusty włoskiej i
mięsa pod beszamelemPlacki ziemniaczano-
cukiniowe z sosem
kurkowym