Wykonanie
Pieczenie w garnku rzymskim to wielka frajda.
Daje poczucie powrotu do źródeł dobrej, tradycyjnej kuchni, a do tego jest niebywale proste. Potrawy przyrządzane w ten sposób smakują lepiej niż te z naczynia żaroodpornego czy konwencjonalnej formy. No i są zdrowsze, ponieważ nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu i duszą się we własnym sosie.Do tradycyjnych jesiennych potraw należy faszerowana
papryka. Poniżej podaję najprostszy z możliwych przepisów – na
paprykę faszerowaną
mięsem i
ryżem. W zeszłym roku debiutowałam nieco innym wydaniem tego dania – klik. Naprawdę, aby osiągnąć genialny rezultat, nie trzeba
mieć listy składników długiej na pół strony. Wystarczy, aby były dobrej jakości.
Składniki :6 dużych
czerwonych papryk200 g
ryżu (2
torebki)500 g
mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy:
sól,
pieprz, słodka mielona
papryka (opcjonalnie)1 łyżka
masła klarowanego lub
olejRyż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Papryki umyj, zetnij im wierzchy i pozbaw gniazd nasiennych.Garnek rzymski zalej ciepłą
wodą (razem z pokrywką) i odstaw na przynajmniej 15 minut.Ostudzony
ryż wymieszaj z
mięsem mielonym, dopraw
solą,
pieprzem i mieloną
papryką. Wypełnij wydrążone
papryki.Wytrzyj garnek rzymski, wysmaruj go tłuszczem. Ułóż w nim nafaszerowane
papryki i nałóż na nie ścięte wierzchy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw go 200°C i piecz przez godzinę od kiedy osiągnie tę temperaturę.
Related PostsRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąZapiekanka z
kapusty włoskiej i
mięsa pod beszamelem
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimZupa zbójecka