ßßß
Składniki :6 dużych czerwonych papryk200 g ryżu (2 torebki)500 g mielonego mięsa wieprzowegoprzyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka (opcjonalnie)1 łyżka masła klarowanego lub olejRyż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Papryki umyj, zetnij im wierzchy i pozbaw gniazd nasiennych.Garnek rzymski zalej ciepłą wodą (razem z pokrywką) i odstaw na przynajmniej 15 minut.Ostudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wypełnij wydrążone papryki.Wytrzyj garnek rzymski, wysmaruj go tłuszczem. Ułóż w nim nafaszerowane papryki i nałóż na nie ścięte wierzchy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw go 200°C i piecz przez godzinę od kiedy osiągnie tę temperaturę.
Related PostsRoladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewkąZapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelemBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimZupa zbójecka