Wykonanie
Nie jestem w stanie się zdecydować na to, która panna cotta bardziej mi smakuje – ta z
kozim twarożkiem, na którą już kiedyś podawałam przepis, czy ta, która ma w składzie głównie
maślankę. W te upały chyba bardziej skłoniłabym się ku tej drugiej, bo jest lżejsza. Pełna jest kontrastów – z jednej strony słodka, z drugiej kwaskowata z subtelną nutką goryczki z
czekolady (koniecznie gorzkiej!). Trudno poprzestać na jednej porcji, bo wcale nie „zamula”! I ma mniej kalorii niż klasyczna, bo kremówki jest w niej tylko jedna trzecia.Ten deser podaje się z sezonowymi
owocami. Teraz przyszła
pora na
śliwki – upieczone z dodatkiem
kardamonowego cukru są bardzo aromatyczne, a ich delikatna cierpkość przyjemnie uzupełnia się z
czekoladową panna cottą.
Składniki (4-6 porcji):250 g
śmietany kremówki 30-36%100 g
cukrupół tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
żelatyny (12 g)25 ml
wody500 ml
maślankiŚliwki:500 g wypestkowanych
śliwek1 łyżeczka
masła1 łyżka
cukru¼ łyżeczki mielonego
kardamonuŻelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną
wodą i odstaw, żeby napęczniała.Do rondelka wlej kremówkę i doprowadź ją do wrzenia. Wsyp
cukier i połamaną na kawałki
czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnuszek z kuchenki i natychmiast dodaj namoczoną
żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie było żadnych grudek i wlej
maślankę.Masę rozlej do 6 kokilek o pojemności 150 ml lub 4 o pojemności 200 ml. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby panna cotta stężała.Przygotuj
śliwki: naczynie do zapiekania nasmaruj
masłem i ułóż w nim wypestkowane, podzielone na pół
owoce rozcięciami ku górze.
Cukier wymieszaj z mielonym
kardamonem i oprósz nim
owoce. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.Schłodzoną panna cottę wyłóż na talerzyk (aby ułatwić sobie zadanie, zanurz na chwilę w gorącej wodzie naczynie z deserem). Każdą porcję polej sosem, który powstał w trakcie pieczenia (chłodnym, inaczej panna cotta zacznie się roztapiać – co widać na fotografiach) i podaj z kilkoma pieczonymi
śliwkami.
Related PostsBabka na
winie musującymPanna cotta z
malinamiPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
serem