ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa panna cotta na maślance z kardamonowymi śliwkami

Czekoladowa panna cotta na maślance z kardamonowymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Nie jestem w stanie się zdecydować na to, która panna cotta bardziej mi smakuje – ta z kozim twarożkiem, na którą już kiedyś podawałam przepis, czy ta, która ma w składzie głównie maślankę. W te upały chyba bardziej skłoniłabym się ku tej drugiej, bo jest lżejsza. Pełna jest kontrastów – z jednej strony słodka, z drugiej kwaskowata z subtelną nutką goryczki z czekolady (koniecznie gorzkiej!). Trudno poprzestać na jednej porcji, bo wcale nie „zamula”! I ma mniej kalorii niż klasyczna, bo kremówki jest w niej tylko jedna trzecia.
Ten deser podaje się z sezonowymi owocami. Teraz przyszła pora na śliwki – upieczone z dodatkiem kardamonowego cukru są bardzo aromatyczne, a ich delikatna cierpkość przyjemnie uzupełnia się z czekoladową panna cottą.
Składniki (4-6 porcji):
250 g śmietany kremówki 30-36%
100 g cukru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny (12 g)
25 ml wody
500 ml maślanki
Śliwki:
500 g wypestkowanych śliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
Żelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą i odstaw, żeby napęczniała.
Do rondelka wlej kremówkę i doprowadź ją do wrzenia. Wsyp cukier i połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnuszek z kuchenki i natychmiast dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie było żadnych grudek i wlej maślankę.
Masę rozlej do 6 kokilek o pojemności 150 ml lub 4 o pojemności 200 ml. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby panna cotta stężała.
Przygotuj śliwki: naczynie do zapiekania nasmaruj masłem i ułóż w nim wypestkowane, podzielone na pół owoce rozcięciami ku górze. Cukier wymieszaj z mielonym kardamonem i oprósz nim owoce. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Schłodzoną panna cottę wyłóż na talerzyk (aby ułatwić sobie zadanie, zanurz na chwilę w gorącej wodzie naczynie z deserem). Każdą porcję polej sosem, który powstał w trakcie pieczenia (chłodnym, inaczej panna cotta zacznie się roztapiać – co widać na fotografiach) i podaj z kilkoma pieczonymi śliwkami.
Related Posts
Babka na winie musującym
Panna cotta z malinami
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Źródło:http://agatagotuje.pl/czekoladowa-panna-cotta-na-maslance-z-kardamonowymi-sliwkami