ßßß
Składniki (4-6 porcji):250 g śmietany kremówki 30-36%100 g cukrupół tabliczki gorzkiej czekolady2 łyżeczki żelatyny (12 g)25 ml wody500 ml maślankiŚliwki:500 g wypestkowanych śliwek1 łyżeczka masła1 łyżka cukru¼ łyżeczki mielonego kardamonuŻelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą i odstaw, żeby napęczniała.Do rondelka wlej kremówkę i doprowadź ją do wrzenia. Wsyp cukier i połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnuszek z kuchenki i natychmiast dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie było żadnych grudek i wlej maślankę.Masę rozlej do 6 kokilek o pojemności 150 ml lub 4 o pojemności 200 ml. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby panna cotta stężała.Przygotuj śliwki: naczynie do zapiekania nasmaruj masłem i ułóż w nim wypestkowane, podzielone na pół owoce rozcięciami ku górze. Cukier wymieszaj z mielonym kardamonem i oprósz nim owoce. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.Schłodzoną panna cottę wyłóż na talerzyk (aby ułatwić sobie zadanie, zanurz na chwilę w gorącej wodzie naczynie z deserem). Każdą porcję polej sosem, który powstał w trakcie pieczenia (chłodnym, inaczej panna cotta zacznie się roztapiać – co widać na fotografiach) i podaj z kilkoma pieczonymi śliwkami.
Related PostsBabka na winie musującymPanna cotta z malinamiPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem