ßßß
Składniki (4 porcje):3 łyżeczki żelatyny w proszku1 laska wanilii250 ml śmietanki kremówki (30-36%)250 ml mleka 3,2%80 g cukruSos malinowy :200 g malin1 łyżka cukruŻelatynę wsyp do szklanki i zalej dwiema łyżkami zimnej wody.Śmietanę i mleko wlej do rondelka.Wanilię przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka – dodaj je do śmietanki, następnie wsyp cukier i, cały czas mieszając, zagotuj na niewielkim ogniu.Zestaw z kuchenki i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia, po czym przelej do 4 filiżanek lub kokilek*.Kiedy śmietanka będzie chłodna, przykryj naczynka folią i wstaw je do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie zanurz na moment filiżankę z panna cottą w gorącej wodzie, aby łatwiej odeszła od ścianek i przełóż ją na talerzyk.Podczas oczekiwania na zastygnięcie śmietanki przygotuj sos malinowy: wsyp owoce do rondelka i zasyp je cukrem. Kiedy puszczą sok, zacznij je podgrzewać. Pulpę przełóż na sitko, odciśnij sok i przelej go z powrotem do garnuszka. Podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Ostudź i polej nim deser.

i na koniec – Głodzilla atakuje kulturalnie, widelczykiem
*Jeśli zależy Ci na tym, aby ziarenka wanilii nie osiadły na dnie naczynia, tworząc na górze deseru ciemną warstwę, to poczekaj z rozlewaniem aż zacznie lekko gęstnieć. Ja zrobiłam tak, ze dwie porcje wlałam jeszcze ciepłe do filiżanek (i mają waniliowe „fusy”), a dwie lekko ubiłam po ostygnięciu i przelałam do silikonowych foremek – efekty do porównania na zdjęciach.Inspirację znalazłam na blogu Kwestia SmakuRelated PostsPanna cotta z kozim twarożkiem i tymiankowymi wiśniamiCzekoladowa panna cotta na maślance z kardamonowymi śliwkamiBabka na winie musującymRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBabka ziemniaczana z białą kiełbasą