Wykonanie
Składniki (6-8 porcji):1,5 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
soli6 łyżek
masła3 do 5 łyżek zimnej
wody2
jajkapół szklanki
śmietany3/4 kg dowolnych
grzybówmała
cebulkaświeży
rozmarynciasto : Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy posiekane
masło. Ugniatamy do połączenia składników. Następnie doodajemy zimnej
wody i formujemy do powstania kuli. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 45 minut.nadzienie : Miksujemy
śmietanę z
jajkami. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy.
Grzyby kroimy na plasterki, dorzucamy do
masła rozpuszczanego w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu do momentu uzyskania brązowego koloru
grzybów.Ciasto, po wyjęciu z lodówki posypujemy
mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy koło o średnicy 15 cm. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do tart wysmarowanym
masłem. Wypełniamy nadzienie z
grzybów. Pieczemy 35-40 minut do momentu gdy powierzchnia tarty zacznie się rumienić.