Wykonanie
Składnikiok. 40 sztuk300 g
mąki pszennejszczypta
soli125 ml wrzącej
wody1
jajko20 g
masłaPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Do zagotowanej
wody włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do
mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać
jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany
mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę
mąką.Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.W dużym garnku zagotować osoloną
wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię
wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.