Wykonanie
            Kartoflanka – ulubiona zupa moich „Pyrożerców”Zupka ma też tę zaletę, że można ją zrobić w wersji wegetariańskiej – na 
bulionie warzywnym i bez szyneczki na wierzchu. Ażeby było ładnie i smacznie, proponowałabym ją posypać obowiązkową 
natką i posiekanym 
suszonym pomidorem.Składniki :6 średnich 
ziemniaków1 spora 
cebula3 małe 
marchewkisuszony grzybek1 litr 
bulionu (warzywnego lub 
mięsno-warzywnego)pół szklanki 
śmietany (słodka czy kwaśna – zależy od Ciebie)2 łyżki 
masła klarowanego (lub 
oliwy)3 ziarna 
czarnego pieprzuliść laurowysólszczypta 
gałki muszkatołowej10 dag 
szynkisiekana 
natka pietruszkiZiemniaki i 
marchewkę pokrój w drobną kostkę, 
cebulę posiekaj.Na dużej patelni rozgrzej 
masło klarowane i podsmaż na nim warzywa.Kiedy 
cebula się zeszkli, a 
ziemniaki i 
marchewki zrumienią, przełóż je do garnka, zalej rosołkiem, wrzuć ładnego ususzonego 
grzybka, dodaj 
liść laurowy, szczyptę 
gałki muszkatołowej oraz trzy ziarna 
pieprzu.Gotuj, aż 
ziemniaki będą miękkie – czyli około kwadransa. Gdy nastąpi moment miękkości, zmiksuj całość na jedwabiście gładką masę, ale nie zapomnij wyjąć liścia.Nalej do miseczki porcyjkę zupki, udekoruj ją kleksem spienionej 
śmietany, oprósz posiekaną 
natką pietruszki, ażeby otrzymać zastrzyk niezbędnej witaminy C i posyp pokrojoną drobniutko szyneczką, coby jakiś 
mięsny akcent był. Zajadaj ze smakiem!Related PostsZupa ogórkowa z 
kaszą mannąZupa z 
czerwonej soczewicy z tajską pastą 
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiGrzybowa zupa krem z 
rozmarynemBarszcz ukraiński