Wykonanie
Kartoflanka – ulubiona zupa moich „Pyrożerców”Zupka ma też tę zaletę, że można ją zrobić w wersji wegetariańskiej – na
bulionie warzywnym i bez szyneczki na wierzchu. Ażeby było ładnie i smacznie, proponowałabym ją posypać obowiązkową
natką i posiekanym
suszonym pomidorem.Składniki :6 średnich
ziemniaków1 spora
cebula3 małe
marchewkisuszony grzybek1 litr
bulionu (warzywnego lub
mięsno-warzywnego)pół szklanki
śmietany (słodka czy kwaśna – zależy od Ciebie)2 łyżki
masła klarowanego (lub
oliwy)3 ziarna
czarnego pieprzuliść laurowysólszczypta
gałki muszkatołowej10 dag
szynkisiekana
natka pietruszkiZiemniaki i
marchewkę pokrój w drobną kostkę,
cebulę posiekaj.Na dużej patelni rozgrzej
masło klarowane i podsmaż na nim warzywa.Kiedy
cebula się zeszkli, a
ziemniaki i
marchewki zrumienią, przełóż je do garnka, zalej rosołkiem, wrzuć ładnego ususzonego
grzybka, dodaj
liść laurowy, szczyptę
gałki muszkatołowej oraz trzy ziarna
pieprzu.Gotuj, aż
ziemniaki będą miękkie – czyli około kwadransa. Gdy nastąpi moment miękkości, zmiksuj całość na jedwabiście gładką masę, ale nie zapomnij wyjąć liścia.Nalej do miseczki porcyjkę zupki, udekoruj ją kleksem spienionej
śmietany, oprósz posiekaną
natką pietruszki, ażeby otrzymać zastrzyk niezbędnej witaminy C i posyp pokrojoną drobniutko szyneczką, coby jakiś
mięsny akcent był. Zajadaj ze smakiem!Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiGrzybowa zupa krem z
rozmarynemBarszcz ukraiński