Składniki4 porcje2 łyżki oliwy1 łyżka masła1 cebula2 marchewki5 ziemniaków1 mały kalafior lub 1 paczka mrożonego (500 g waga samych różyczek)1,5 litra bulionu lub rosołu200 g gęstej śmietany z kubka 18%2 łyżki posiekanej natki pietruszkipęczek szczypiorkudo podania: pieczywoPrzygotowanieNa oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty.Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać je przez ok. 5 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.Dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwilę razem podsmażać (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 - 25 minut do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodać mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku pod gorącą wodą.Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, później z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy i na wolnym ogniu podgrzać prawie do zagotowania. W międzyczasie dodać posiekaną natkę pietruszki.Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.