Wykonanie
Nic tak nie rozgrzewa w zimowe dni jak talerz gorącej zupy (no, może poza grzańcem ;)). Uwielbiamy zupy i możecie być pewni, że na naszym blogu znajdziecie na nie sporo przepisów.Dziś proponujemy Wam krem w
marchwi. Pożywna, rozgrzewająca, ma piękny kolor i słodki smak.Jest świetna zarówno dla małych niejadków jak i dla dużych łakomczuchów. Szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego świetnie nadaje się na obiad w te dni, kiedy jesteśmy szczególnie zabiegani.Dla dzieciaków polecamy dodanie
groszków ptysiowych lub grzanek.Potrzebujesz:10
marchewek pokrojonych byle jak ;)1
cebula2
ziemniaki pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku obrane i zgniecione1/2-3/4 litra
bulionu z warzyw lub z
kurczaka2 łyżki
oliwy2 łyżki
masła2 łyżeczki suszonego
majeranku2 łyżeczki świeżej
natki pietruszki1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżeczki świeżego
koperku2 łyżki
śmietany (niekoniecznie)
sól i
pieprz do smaku1/4 łyżeczki mielonego
imbiru (opcjonalnie)W garnku rozgrzewamy
oliwę i
masło. Dodajemy
cebulkę i podsmażamy. Kiedy
cebula ma złoty kolor dorzucamy zgniecione ząbki
czosnku, przez kilka minut mieszamy. Dodajemy
marchewkę,
ziemniaki, 1/2 litra
bulionu i
zioła. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się zupie przez około 40 minut na małym ogniu. Opcjonalnie dodajemy
śmietanę i miksujemy zupę za pomocą blendera. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy pozostały
bulion. Przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.