Wykonanie
Dawno nie robiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z
ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki
ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji
Składniki:8-9 małych
kiszonych ogórków250 g
ziemniaków1/2
cebuli1 mała
marchewkaduży ząbek
czosnkukoperek1/3 kubeczka
śmietany lub
jogurtu1,5 l
bulionusól pieprzoliwa +
masło do smażeniaprzygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do
bulionu wrzucić pokrojone
ziemniaki,
marchewkę, dodać pokrojony
koperek i gotować aż warzywa będą miękkie.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem, dodać
cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte
ogórki, posiekany
czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w
bulionie są już miękkie, dołożyć do nich
ogórki z
cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić
solą i
pieprzem, zabielić
śmietaną. Można podawać z grzankami.