ßßß
Składniki:4-6 porcjiMarynata600 g szynki z dzika, bez kości4 ząbki czosnku1 cebulaszczypta utartej gałki muszkatałowej6 nasion jałowca6 nasion czarnego pieprzu1 laska cynamonu2 liście laurowe1 gałązka świeżego rozmarynu½ l czerwonego wina, wytrawnegoGulasz600 g zamarynowanej szynki z dzika2 łyżki oleju2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki4 cienkie plastry wędzonego boczku2 marchewki1 duża cebula500 g pieczarek3 nacie selera2 ząbki czosnku duże3 nasiona jałowca500 ml bulionu z mięsa200 ml płynu z marynaty1 łyżeczka pieprzu½ łyżeczki zmielonego kminkusól do smaku1 łyżka mąki3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i wlej wino. Oczyść mięso z błon, podziel na małe kawałki i dodaj do marynaty. Zamieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedź mięso z marynaty i zrumień na maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki i podaj z kopytkami, ziemniakami lub kaszą.