Wykonanie
Gulasz
mięsny z dzika….Rzadko kiedy przyrządzam
dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek
dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz
mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj
szynki z dzika. Piękne
mięso o ciemnym kolorze, przypominające
wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z
wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz
mięsny z kopytkami lub innymi kluskami.
Składniki:4-6 porcjiMarynata600 g
szynki z dzika, bez kości4 ząbki
czosnku1
cebulaszczypta utartej
gałki muszkatałowej6 nasion jałowca6 nasion
czarnego pieprzu1 laska
cynamonu2
liście laurowe1 gałązka świeżego
rozmarynu½ l
czerwonego wina, wytrawnegoGulasz600 g zamarynowanej
szynki z dzika2 łyżki
oleju2 łyżki
masła + 2 łyżki do zasmażki4 cienkie plastry
wędzonego boczku2
marchewki1 duża
cebula500 g
pieczarek3 nacie
selera2 ząbki
czosnku duże3 nasiona jałowca500 ml
bulionu z
mięsa200 ml płynu z marynaty1 łyżeczka
pieprzu½ łyżeczki zmielonego
kminkusól do smaku1 łyżka
mąki3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotuj marynatę. Pokrój
cebulę i
czosnek. Dodaj
przyprawy i wlej
wino. Oczyść
mięso z błon, podziel na małe kawałki i dodaj do marynaty. Zamieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedź
mięso z marynaty i zrumień na
maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż
alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek, a następnie
marchewkę i
seler w plasterkach. Dodaj
przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć
boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do
mięsa. Na tej samej patelni podsmaż
pieczarki i również dodaj do
mięsa. Całość zalej
bulionem, dopraw
solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień
mąkę po czym dodaj
masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp
natką pietruszki i podaj z kopytkami,
ziemniakami lub
kaszą.