Wykonanie
Poziom trudnościPoliczki wieprzowe w warzywnym sosie to ciekawe odkrycie na moim
stole. Policzki to delikatne, bardzo miękkie
mięso, po ugotowaniu rozpływa się w ustach.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:10 sztuk (ok. 1 kg) policzków wieprzowych
sól i
pieprz1 łyżka klarowanego
masła2 łyżki
mąki2
marchewki2
cebule½
selera2 ząbki
czosnku250 ml białego,
wytrawnego wina3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego2-3 czubki świeżego
rozmarynu6 brązowych
pieczarek100 ml
wodySposób przygotowania:Policzki opłukać i dobrze wytrzeć. Przyprawić
solą i
pieprzem z obu stron.
Cebule i
seler obrać i pokroić w sporą kostkę,
marchewkę pokroić w plastry.
Obrać
czosnek i drobno posiekać.
Na talerz wysypać
mąkę. Rozgrzać
masło klarowane na patelni (nie wolno go przypalić). Każdy policzek obtoczyć w
mące i usmażyć na
maśle.
Przełożyć do garnka.
Po usmażeniu i przełożeniu wszystkich kawałków
mięsa, na patelnię wsypać pokrojone warzywa.
Smażyć je (co rusz mieszając) przez 6-7 minut.
Po tym czasie warzywa przełożyć do
mięsa.
Na patelnię po smażeniu wlać
wino, zagotować (zdeglasować) i przelać do garnka.
Drobno posiekać listki
rozmarynu,
pieczarki pokroić na ćwiartki.
Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
rozmaryn,
pieczarki oraz
wodę.
Garnek przykryć pokrywką, całość gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie danie jest gotowe.
Przed wyłożenie na talerz,
mięso pokroić na 1 cm. plastry. Policzki wieprzowe w warzywnym sosie podawać z
kaszą lub
ziemniakami oraz z wyrazistą w smaku
sałatką jak wietnamska
sałatka z wodnym
szpinakiem,
sałatką szwedzką lub małosolnymi
ogórkami.
Smacznego!