Wykonanie
Przepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw i
rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to
mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie
mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować.Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli jeszcze nie jedliście - koniecznie spróbujcie :)Przepis autorstwa Karola Okrasy (z moimi małymi zmianami)SKŁADNIKI1 kg policzków wołowych
2
marchewki1 mały
seler korzeniowy3
łodygi selera naciowego1
cebula3 ząbki nieobranego
czosnku3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego3 gałązki świeżego
rozmarynu5 łyżek
mąki pszennej200 ml czerwonego
wytrawnego wina200 ml
wodysólpieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem i oprószamy trzema łyżkami
mąki. Obsmażamy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Warzywa obieramy.
Marchewki kroimy w grube plastry, pozostałe - w dużą kostkę. Oprószamy pozostałą
mąką i przekładamy na tłuszcz po
mięsie. Dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe,
czosnek i
rozmaryn. Smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Zalewamy
winem i gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do
mięsa, przykrywamy i pieczemy prze 3 godziny. Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem.
Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi warzywami. U nas świetnie całość dopełniły smażone kopytka. Smacznego :)