ßßß Cookit - przepis na Policzki wołowe duszone z warzywami

Policzki wołowe duszone z warzywami

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować.
Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli jeszcze nie jedliście - koniecznie spróbujcie :)
Przepis autorstwa Karola Okrasy (z moimi małymi zmianami)
SKŁADNIKI
1 kg policzków wołowych
2 marchewki
1 mały seler korzeniowy
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ząbki nieobranego czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3 gałązki świeżego rozmarynu
5 łyżek mąki pszennej
200 ml czerwonego wytrawnego wina
200 ml wody
sól
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i oprószamy trzema łyżkami mąki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w grube plastry, pozostałe - w dużą kostkę. Oprószamy pozostałą mąką i przekładamy na tłuszcz po mięsie. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i rozmaryn. Smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Zalewamy winem i gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do mięsa, przykrywamy i pieczemy prze 3 godziny. Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi warzywami. U nas świetnie całość dopełniły smażone kopytka. Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/policzki-woowe-duszone-z-warzywami.html