ßßß Cookit - przepis na Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie

nazwa

Wykonanie

Bitki wieprzowe to klasyczny smak mięsa uduszonego do miękkości, w lekko zagęszczonym sosie. Nie dodaję do sosu mąki poza odrobiną, którą oprószone jest mięso przed smażeniem; zagęszcza się on naturalnie dzięki startej marchewce i cebuli, która się w trakcie duszenia właściwie rozgotowuje. Jeśli ktoś chce mieć aksamitny sos, wystarczy przed podaniem go zmiksować.
Polecam również pyszną karkówkę w sosie .
Składniki :
ok. 600 g. mięsa z szynki
1 cebula
1 średnia marchew
1 ząbek czosnku
1-2 gałązki lubczyku (mam zamrożone, gotowe pęki do zup i sosów) - można pominąć
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
ok. 2 szklanek wody
olej do smażenia
sól , pieprz
Przygotowanie :
Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i startą na grubych oczkach marchew - gotuję na niewielkim ogniu. Umyte i osuszone mięso z szynki kroję na plastry grubości ok. 1 cm i leciutko je rozbijam, doprawiam lekko solą i pieprzem. Każdy kawałek lekko oprószam mąką i smażę partiami na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia (olej musi być gorący, nie dokładam zbyt wielu kawałków naraz, by temperatura smażenia nie spadła. Mięso ma się szybko obsmażyć, a nie dusić). Rumiane mięso przekładam do garnka z wodą, marchewką i przyprawami. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażam chwilkę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję do mięsa i duszę wszystko do miękkości (ok. 40 minut). Przed końcem duszenia dodaję pęk liści lubczyku (wyjmuję go przed podaniem), posiekany czosnek, doprawiam solą i pierzem. Podaję z kaszą lub gotowanymi ziemniakami.
Przepis wyniesiony z domu rodzinnego z moimi małymi zmianami.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/bitki-wieprzowe.html