Wykonanie
Bitki wieprzowe to klasyczny smak
mięsa uduszonego do miękkości, w lekko zagęszczonym sosie. Nie dodaję do sosu
mąki poza odrobiną, którą oprószone jest
mięso przed smażeniem; zagęszcza się on naturalnie dzięki startej
marchewce i
cebuli, która się w trakcie duszenia właściwie rozgotowuje. Jeśli ktoś chce
mieć aksamitny sos, wystarczy przed podaniem go zmiksować.Polecam również pyszną
karkówkę w sosie .
Składniki :ok. 600 g.
mięsa z
szynki1
cebula1 średnia
marchew1 ząbek
czosnku1-2 gałązki
lubczyku (mam zamrożone, gotowe pęki do zup i
sosów) - można pominąć3
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
mąki pszennejok. 2 szklanek
wodyolej do smażenia
sól ,
pieprzPrzygotowanie :Do garnka wlewam
wodę, dodaję
liście laurowe,
ziele angielskie i startą na grubych oczkach
marchew - gotuję na niewielkim ogniu. Umyte i osuszone
mięso z
szynki kroję na plastry grubości ok. 1 cm i leciutko je rozbijam, doprawiam lekko
solą i
pieprzem. Każdy kawałek lekko oprószam
mąką i smażę partiami na niewielkiej ilości
oleju do mocnego zrumienienia (
olej musi być gorący, nie dokładam zbyt wielu kawałków naraz, by temperatura smażenia nie spadła.
Mięso ma się szybko obsmażyć, a nie dusić). Rumiane
mięso przekładam do garnka z
wodą,
marchewką i
przyprawami. Na patelni po smażeniu
mięsa podsmażam chwilkę
cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję do
mięsa i duszę wszystko do miękkości (ok. 40 minut). Przed końcem duszenia dodaję pęk liści
lubczyku (wyjmuję go przed podaniem), posiekany
czosnek, doprawiam
solą i pierzem. Podaję z
kaszą lub gotowanymi
ziemniakami.Przepis wyniesiony z domu rodzinnego z moimi małymi zmianami.