Wykonanie
Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej
cebulki i przyjemnie
pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam.Ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka bardzo ciepłej
wody, ale nie wrzącej- 3 łyżki
oleju- łyżeczka
soliWszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować,
kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi.Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną
cebulką /
porem.
Farsz:- 1,5 szklanki
soczewicy zielonej- 2 średnie
cebule- 1 średnia
marchewka- 1 ząbek
czosnku- 1
liść laurowy- 1/3 szklanki
śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka
oleju)- 3 łyżki
oleju do podduszenia warzyw- 1 łyżka mielonego
pieprzu,
sól do smaku1.
Soczewicę wraz z
liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości
wody ( nie solimy ). Odcedzić, usunąć
liść laurowy.Zemleć w maszynce do
mielenia mięsa na średnich oczkach ( bądź utłuc tłuczkiem do
ziemniaków - wtedy farsz nie będzie miał tak jednolitej struktury ).2.
Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach (
jabłkowych ),
cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek posiekać.3.
Olej rozgrzać, dodać
cebulę z
czosnkiem, zeszklić. Do
cebulki dodać
marchewkę, posypać
pieprzem. Poddusić do miękkości
marchewki. Wystudzić.4. Do
soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić
solą do smaku.
Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad