Wykonanie
Znacie tę świetną zupę z
kapusty kiszonej? Kojarzy mi się nieodłącznie z jesiennymi chłodami, bo rzeczywiście działa rozgrzewająco i pobudzająco. Jest dość kwaśna, więc dobra - przynajmniej dla mnie - na lekki ból głowy. Pomaga i poprawia nastrój. No i jest naprawdę pyszna :)
Składniki :300 g.
mięsnych kości wieprzowych, np.
żeberek lub ogonowych300 g.
kapusty kiszonej100 g.
boczku wędzonego50 g.
kiełbasy typu wiejska1,5 l.
wody7-8 średnich
ziemniaków2 średnie
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegoolej do zrobienia zasmażki1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Kości zalewam
wodą, dodaję
ziele angielskie i
liście laurowe, gotuję aż
mięso zrobi się miękkie (30-40 minut). Dodaję pokrojone w słupki
marchewki i
ziemniaki, lekko wszystko
solę i gotuję do miękkości warzyw. Wyjmuję warzywa i kości, pozostawiając w garnku płyn. Do garnka dokładam lekko posiekaną
kapustę, oraz podsmażone
kiełbasę i
boczek (w małych kawałkach). Gotuję pół godziny. Dodaję z powrotem warzywa i posiekany
czosnek. Na 2-3 łyżkach
oleju z
mąki robię jasną zasmażkę, dodaję do zupy. Mieszam, aż się lekko zagęści. Jeszcze chwilę podgotowuję. Doprawiam do smaku.Przepis autorski.