Wykonanie
Poziom trudności
Żeberka duszone w
sojowym sosie są bardzo smaczne. Potrawa ta pochodzi z filipińskiej kuchni, gdzie króluje
sojowy sos i potrawy o nazwie „adobo”. Przygotowanie potraw adobo jest bardzo proste.
Mięso,
sos sojowy,
liść laurowy,
ziele angielskie i już. Ja wzbogaciłam danie o
marchewkę,
cebulę i
czosnek. Adobo ribs, czyli
żeberka w
sosie sojowym – ich smak jest po prostu genialny.Porcja dla 5 – 6 osóbSkładniki:ok. 1½
wieprzowych żeberek (jeden pasek)
sólpieprz4 łyżki
mąki150 ml
sosu sojowego4
liście laurowe10 ziaren
ziela angielskiego4 ząbki
czosnku2
marchewki2
cebuleok. 400 ml
wodySposób przygotowania:Żebra pokroić na mniejsze kawałki, w każdym zostawić 2 kostki.
W średnim garnku zagotować
wodę z liśćmi laurowymi i ziarenkami
ziela angielskiego.
Mięso przyprawić
solą i
pieprzem i obtoczyć całe w
mące.
Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek. Smażyć
żeberka na rumiano i przełożyć do garnka.Na końcu, na patelni podsmażyć posiekany
czosnek,
potem pokrojoną w piórka
cebulę i przełożyć do garnka z
mięsem.
Patelnię zdeglasować
sosem sojowym.
Całość przelać do garnka, dodać pokrojoną w plastry
marchewkę, dolać
wodę, tyle żeby była równo z
mięsem. Wszystko gotować ok. 2 godzin.
Po tym czasie
mięso delikatnie przełożyć na chwilę na oddzielny talerz. Wyłowić ziele i liście. Resztę zmiksować blenderem na gładki sos, dodać
żeberka. Zamieszać, żeby wszystkie były oblepione sosem. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub gotowanymi
ziemniakami, z dodatkiem ulubionej sałatki ( u mnie ze
szpinakiem z
czosnkiem).
Smacznego!