ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie sojowym II (adobo) - My Blueberry Corner

Żeberka w sosie sojowym II (adobo) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Żeberka duszone w sojowym sosie są bardzo smaczne. Potrawa ta pochodzi z filipińskiej kuchni, gdzie króluje sojowy sos i potrawy o nazwie „adobo”. Przygotowanie potraw adobo jest bardzo proste. Mięso, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie i już. Ja wzbogaciłam danie o marchewkę, cebulę i czosnek. Adobo ribs, czyli żeberka w sosie sojowym – ich smak jest po prostu genialny.
Porcja dla 5 – 6 osób
Składniki:
ok. 1½ wieprzowych żeberek (jeden pasek)
sól
pieprz
4 łyżki mąki
150 ml sosu sojowego
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 cebule
ok. 400 ml wody
Sposób przygotowania:
Żebra pokroić na mniejsze kawałki, w każdym zostawić 2 kostki.
W średnim garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Mięso przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć całe w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć żeberka na rumiano i przełożyć do garnka.
Na końcu, na patelni podsmażyć posiekany czosnek, potem pokrojoną w piórka cebulę i przełożyć do garnka z mięsem.
Patelnię zdeglasować sosem sojowym.
Całość przelać do garnka, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dolać wodę, tyle żeby była równo z mięsem. Wszystko gotować ok. 2 godzin.
Po tym czasie mięso delikatnie przełożyć na chwilę na oddzielny talerz. Wyłowić ziele i liście. Resztę zmiksować blenderem na gładki sos, dodać żeberka. Zamieszać, żeby wszystkie były oblepione sosem. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub gotowanymi ziemniakami, z dodatkiem ulubionej sałatki ( u mnie ze szpinakiem z czosnkiem).
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/02/zeberka-w-sosie-sojowym-ii-adobo