Wykonanie
Po maratonie tradycyjnych dań
polskich, chcę zaprezentować danie z kuchni francuskiej. Kogut w
winie to francuski klasyk i jak to zwykle bywa, pewnie w całej Francji nie ma jednego przepisu na to
mięso a każdy region dodaje coś od siebie. Przejrzałam wiele przepisów i do wspólnych składników należą oprócz
kurczaka oczywiście,
boczek,
cebulki,
pieczarki no i
wino. Wykorzystałam czerwone, jednak polecałabym białe.
Mięso przejmuje kolor
wina i staje się przez to, jak dla mnie, średnio atrakcyjne pod względem wizualnym. To jest oczywiście tylko moje subiektywne odczucie więc nie musicie się nim sugerować. Nie mniej jednak całość jest bardzo smaczna a danie z pewnością nadaje się na specjalną okazję.
Źródło: Kuchnia, nr 10/2011Składniki:1 duży
kurczak (2 kg) - dla tych co nie mają dostępu do koguta100 g
masła6 łyżek
oleju40 g
mąkisól250 g
marynowanych cebulek1 łyżka
cukrupieprz,
sól300 g małych
pieczarek250 g
wędzonego boczkuSkładniki na marynatę:2
marchewki pokrojone w plastry2
cebule pokrojone w plastry1
pomidor pokrojony w cząstki2 rozgniecione ząbki
czosnku3 gałązki
tymianku1
liść laurowy1 łyżka posiekanej
natki20 ziaren
czarnego pieprzu2 butelki
czerwonego wina60 ml
olejuKurczaka podzielić na kawałki. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki, zanurzyć w niej kawałki
kurczaka i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dzięki marynowaniu w
czerwonym winie mięso nasyci sie jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjąć
kurczaka z marynaty, osuszyć. Obsmażyć w brytfannie lub na głębokiej patelni na
maśle z olejem. Wrzucić warzywa i
zioła wyłowione z marynaty i smażyć na
maśle 5 minut. Dodać
mąkę i dusić 2 minuty. Wlać płyn z marynaty, posolić i zagotować. Przykryć i wstawić na 40 minut do rozgrzanego piekarnika (220 stopni). W tym czasie wrzucić na patelnię
marynowaną cebulkę, zalać
wodą i doprawić łyżką
cukru,
solą oraz
pieprzem. Gotować do miękkości aż
woda odparuje.
Pieczarki pokroić w ćwiartki, obsmażyć na
maśle i dusić, doprawiając do smaku. Kiedy
woda odparuje z
pieczarek, zmieszać je z
cebulką.
Bekon pokroić w paski, obsmażyć na skwarki i dodać do
cebulek z
pieczarkami. Wyjąć
kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzić, warzywa przetrzeć a
potem dodać do
pieczarek z
cebulkami i
boczkiem. (Ja pominęłam ten etap bo chciałam
mieć warzywa w kawałkach).Włożyć
kurczaka do brytfanny, zalać mieszaniną warzywno-
pieczarkową. Dusić pod przykryciem 5 minut.Smacznego:)