Wykonanie
Przepis zaczerpnięty z podpowiedzi znajomego ,który podpowiedział ten przepis znajomej na czacie :). Więc nie wiedząc co zrobić na obiad wypróbowałam. I
powiem szczerze jeżeli jeszcze go nie robiliście, musicie wypróbować ten przepis jest naprawdę wyśmienity i nadaje się na każdą okazję. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ugotuj.to
Składniki :1
kurczak4
cebule4
papryki - 2 zielone, 2 czerwone1 kg i 250 g
pomidorów250 g
wędzonego boczku250 g
pieczarek4 ząbek
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegoliście lauroweliście pietruszki4 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
cukru4 łyżki
mąkipieprz,
sól,
tymianekOpis wykonania :1.
Kurczaka dzielimy na 6 części, które solimy i oprószamy lekko
mąką.W dużym rondlu rozgrzewamy połowę
oliwy i rumienimy na niej
mięso. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
2.
Paprykę myjemy, kroimy na paseczki,
pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki.
Boczek i
grzyby drobno kroimy.
Cebulę kroimy w piórka.3.
Mięso wyciągamy z rondla, tłuszcz wylewamy i zastępujemy go pozostałą
oliwą. Podsmażamy
cebulę i
boczek, następnie dodajemy
pieczarki,
paprykę,
pomidory,
koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty
czosnek. Doprawiamy podanymi
przyprawami.
4. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, po tym czasie wkładamy ponownie
mięso mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 30 minut.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy