Wykonanie
Pieczonego
kurczaka przyrządzam bardzo często, tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w najnowszej książce Jamiego (Gotuj sprytnie jak Jamie). Jak wszystkie jego potrawy, danie jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, bezproblemowe i idealne do małych modyfikacji. Podawać z
sałatą i
ryżem lub
ziemniakami. Smacznego:)Polecam też mojego pieczonego
kurczaka z
ziemniakami i
kurczaka pieczonego w sosie
maślano-
cytrynowym5-6 udek/ćwiartek
kurczaka (bez skóry),2-3
pomidory,1-2
papryki,mała
cebula,kilka ząbków
czosnku,ok. 15 g świeżego
tymianku,łyżeczka wędzonej
papryki,2 łyżki
oliwy,2 łyżki
octu balsamicznego,
sól,
pieprzKurczaka przyprawić
solą i
pieprzem,
pomidory pokroić na ćwiartki,
cebulę i
paprykę w łódeczki. Wszystkie składniki (z ząbkami
czosnku) ułożyć na natłuszczonej lekko blaszce, obtoczyć wszystko w mieszance z
oliwy,
octu,
tymianku i wędzonej
papryki. Piec w 180 stopniach około 50 minut lub do miękkości składników (co jakiś czas obracając składniki i polewając je
sokami z blaszki).