Wykonanie
Jeszcze jeden przepis do spiżarni: ratatouille - tym razem na zimę, do
mięsa.SKŁADNIKI:
bakłażankabaczekpapryka3
pomidorycebula4 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwysól,
pieprzłyżeczka
tymiankuWszystkie warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, zeszklić
cebulę i
czosnek, wrzucić
paprykę i poddusić, wrzucić
kabaczek i
bakłażan, chwilę poddusić, dodać
pomidory i
przyprawy. Dusić pod przykryciem, mieszając, ok.20 minut. Dodać 2 łyżki
oliwy i dusić jeszcze 10 minut. Przekładać gorące do wyparzonych słoików, ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Można podawać na zimno, z dodatkiem
octu balsamicznego, lub na ciepło.