Wykonanie
Z
kabaczków,
papryki i
bakłażanów można zrobić pyszna danie francuskie, wielu zapewne znzne z kreskówki o sympatycznym szczurku - kucharzu, o tym samym tytule. Ratatouille można podawać jako samodzielne danie, albo jako dodatek do innych potraw.SKŁADNIKI:2
bakłażanykabaczekcukinia4
pomidory4
papryki2
cebule2 ząbki
czosnkusól,
pieprz1 łyżeczka
tymianku /
ziół prowansalskich2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
oliwymaggiPaprykę opiec w piekarniku. Gdy skórka na
papryce ściemnieje, przełożyć
paprykę do garnka i pozostawić pod przykryciem przez ok.30 minut. Z
papryki zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne.
Cebulę i
czosnek posiekać, zeszklić w garnuszku na
oliwie. Dodać
paprykę, posolić, popieprzyć, poddusić ok. 20 minut. Doprawić
ziołami i zmiksować. Dodać
śmietanę i
maggi - jeżeli jest taka potrzeba. Zagotować. Sos przełożyć do naczynia do zapiekania.
Kabaczki,
cukinię,
bakłażany i
pomidory pokroić na równe, cienkie plasterki.
Bakłażana posolić w misce. Na sosie
paprykowym układać, według tej samej kolejności plasterki warzyw. Przykryć folią i zapiekać w piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawać.