ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca po katalońsku

Ciecierzyca po katalońsku

nazwa

Wykonanie

Bardzo teraz potrzebujemy takich dań jak to. U mnie za oknem zima, śnieg już nas przywitał a może dopiero,kiedyś we wrześniu już był :) Danie rozgrzewające, aromatyczne, dość tłuste przez chorizo ale bardzo pożywne. Przepis z bloga Escapade Gourmande .
Składniki :
ok 450 g ciecierzycy z puszki
1 duża cebula
pęczek chorizo ( użyłam 300 g )
200 g boczku pokrojonego w kostkę ( najlepiej słonego )
2 ząbki czosnku, posiekane
puszka ( 400 g ) pomidorów
liść laurowy
tymianek ( użyłam płaskiej łyżeczki suszonego )
oliwa z oliwek
pieprz, sól
odrobina cukru
szczypta wędzonej papryki
ewentualnie mielone chilli lub pieprz cayenne jeśli wasza chorizo jest mało ostra
Cebulę kroimy w piórka, chorizo w plasterki a ciecierzycę odsączamy z zalewy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i cebulę, podsmażamy aż cebula zmięknie a boczek ładnie się przyrumieni. Dokładamy posiekany czosnek, podsmażamy. Wrzucamy chorizo oraz ciecierzycę. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Przepłukałam dodatkowo puszkę około 1/4 puszki wody i dolałam to do garnka. Dodajemy przyprawy. Dusimy ok godziny. Podajemy z chlebem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/10/Ciecierzyca-po-katalonsku.html