Wykonanie
Bardzo teraz potrzebujemy takich dań jak to. U mnie za oknem zima, śnieg już nas przywitał a może dopiero,kiedyś we wrześniu już był :) Danie rozgrzewające, aromatyczne, dość tłuste przez chorizo ale bardzo pożywne. Przepis z bloga Escapade Gourmande .
Składniki :ok 450 g
ciecierzycy z puszki1 duża
cebulapęczek chorizo ( użyłam 300 g )200 g
boczku pokrojonego w kostkę ( najlepiej słonego )2 ząbki
czosnku, posiekanepuszka ( 400 g )
pomidorówliść laurowytymianek ( użyłam płaskiej łyżeczki suszonego )
oliwa z oliwekpieprz,
sólodrobina
cukruszczypta wędzonej
paprykiewentualnie mielone
chilli lub
pieprz cayenne jeśli wasza chorizo jest mało ostra
Cebulę kroimy w piórka, chorizo w plasterki a
ciecierzycę odsączamy z zalewy. Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
boczek i
cebulę, podsmażamy aż
cebula zmięknie a
boczek ładnie się przyrumieni. Dokładamy posiekany
czosnek, podsmażamy. Wrzucamy chorizo oraz
ciecierzycę. Całość zalewamy
pomidorami z puszki. Przepłukałam dodatkowo puszkę około 1/4 puszki
wody i dolałam to do garnka. Dodajemy
przyprawy. Dusimy ok godziny. Podajemy z
chlebem.Smacznego :)