Wykonanie
PDF
Sezon na
cukinię się kończy a ja wpadłam na jeszcze jeden pomysł jak można ją wykorzystać. Jest bardzo prosty, a za razem bardzo smaczny. Oto zapiekanki z
cukinii.Składniki:1 duża
cukinia200 gr
mięsa (może być mielone, ja użyłam piersi z
indyka)1 średni
pomidor1 średnia
cebula1 średnia
paprykapapryczka chiliostra
oliwa do sałatek3 ząbki
czosnku100 ml gęstego sosu[soku]
pomidorowego (najlepiej domowego)
ser żółty do posypania
sólpieprzPrzygotowanie:1. Jeśli używamy
mięsa innego niż mielone, kroimy je w drobną kostkę i marynujemy w
czosnku,
ostrej papryczce i 3 - 4 łyżkach ostrej
oliwy. Jeśli użyjemy
mięsa mielonego dodatki te dodamy dopiero podczas smażenia.2.
Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Posypujemy obficie
solą i
pieprzem. Odstawiamy na chwilę.3. Na patelni rozgrzewamy 3 - 4 łyżki
oliwy, podsmażamy na niej
mięso. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i smażymy jakieś 5 - 7 minut. Dodajemy domowy
ketchup lub
sos pomidorowy z butelki. Doprawiamy ewentualnie do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.4.
Cukinię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250*C i pieczemy ok. 15 minut aż zmięknie. Wylewamy z niej nagromadzoną
wodę i wypełniamy gotowym farszem. Posypujemy obficie
serem i zapiekamy kolejne 15 minut.Smacznego!!!
PDF