ßßß
Sezon na cukinię się kończy a ja wpadłam na jeszcze jeden pomysł jak można ją wykorzystać. Jest bardzo prosty, a za razem bardzo smaczny. Oto zapiekanki z cukinii.Składniki:1 duża cukinia200 gr mięsa (może być mielone, ja użyłam piersi z indyka)1 średni pomidor1 średnia cebula1 średnia paprykapapryczka chiliostra oliwa do sałatek3 ząbki czosnku100 ml gęstego sosu[soku] pomidorowego (najlepiej domowego)ser żółty do posypaniasólpieprzPrzygotowanie:1. Jeśli używamy mięsa innego niż mielone, kroimy je w drobną kostkę i marynujemy w czosnku, ostrej papryczce i 3 - 4 łyżkach ostrej oliwy. Jeśli użyjemy mięsa mielonego dodatki te dodamy dopiero podczas smażenia.2. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Posypujemy obficie solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.3. Na patelni rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oliwy, podsmażamy na niej mięso. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i smażymy jakieś 5 - 7 minut. Dodajemy domowy ketchup lub sos pomidorowy z butelki. Doprawiamy ewentualnie do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.4. Cukinię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250*C i pieczemy ok. 15 minut aż zmięknie. Wylewamy z niej nagromadzoną wodę i wypełniamy gotowym farszem. Posypujemy obficie serem i zapiekamy kolejne 15 minut.Smacznego!!!
PDF