Wykonanie
Pin It
Uwielbiam hiszpańską kuchnię !
Spedziłam tam trochę czasu, więc mogłam obserwować jak gotują zwykłe amas de casa, czyli gospodynie domowe. Powielam ich różne przepisy, kombinując po swojemu :-). Tym razem padło na
ciecierzycę, a że mialam jeszcze w lodówce chorizo własnej roboty, postanowiłam je połączyć.
Składniki:1 opakowanie suchej
cieciorki ( u mnie 400g), może być też
ciecierzyca z puszki1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 świeża
papryczka chili, u mnie mrożona2 małe
kiełbaski chorizo, może też być inna
kiełbasa paprykowa1 puszka
pomidorów pelati1 łyżeczka wędzonej
paprykisól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekWykonanie:
Cieciorkę moczymy przez 12 godzin, odlewamy
wodę w której była moczona. Wlewamy świeżą i zagotuwujemy
cieciorkę, usuwając po chwili utworzone na niej "szumowiny". Gotujemy do miękkości.W międzyczasie siekamy
czosnek i
chili, kroimy
cebulę w piórka i podsmażamy na małym ogniu, dodajemy chorizo, smażymy ok 10-15 minut, żeby
kiełbasa uwolniła swój aromat.
Następnie łączymy ugotowaną
ciecierzycę z
cebulą,
chili i chorizo, dodajemy puszkę
pomidorów i
przyprawy. Dusimy na delikatnym ogniu ok 20-30 minut.Uwaga*W zimie
papryczki chili są pieruńsko drogie, więc na jesieni, kiedy papryczkowy sezon w pełni, kupuję 2 kilo i mrożę w plastikowych pudełeczkach.
Potem tylko wyjmuję, odmrażam na blacie i mam cudowne
chili, jak na zdjęciu :-)