Wykonanie
Skrzydełka przyrządzone w ten sposób serwowane są w Hiszpani jako tapas czyli przekąska.Moim skromnym zdaniem mogą z powodzeniem być daniem obiadowym,a przynajmniej w takim celu je dziś przygotowałam.
ok.16 skrzydełek4 łyżki
oliwy1 duża
cebula2
papryki najlepiej zielona i czerwona10 dkg
szynki Serrano - użyłam pancetty4 ząbki
czosnku80 dkg krojonych
pomidorów w zalewie2
listki laurowe1 łyżka suszonego
tymianku1 łyżeczka
ostrej paprykisól i
pieprz125 ml
wody - ja pominęłam,gdyż sos nie wymagał rozrzedzeniaOdcinam najmniejszą końcówkę od skrzydełek,resztę lekko
solę i obsypuję
pieprzem i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanej
oliwie.Następnie zdejmuję z patelni i odkładam na talerz,a na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w kostkę
papryki,
cebulę,
czosnek oraz
szynkę ok.5 min.,a następnie dodaję
pomidory z puszki,
listki laurowe,
tymianek i
paprykę w proszku,zmniejszam ognień i duszę pod przykryciem ok.15 min.mieszając od czasu do czasu.Dodaję usmażone skrzydełka i w razie potrzeby dolewam
wodę i duszę kolejne 15-20 min.pod przykryciem,żeby skrzydełka były w pełni uduszone.Smacznego!!!