Wykonanie
Sesja się skończyła, czas wziąć się do gotowania. Mój głód pichcenia był tak wielki, że tylko takie danie, jak ratatuj mogło go zaspokoić. Idealna propozycja na letni obiad. Znakomita dla wegetarian. Składnikami są wyłącznie warzywa podsmażone na patelni,a następnie razem uduszone w garnku. Niestety jest to czasochłonne, ale warto zaczekać na znakomity efekt. W przepisie znanym na całym świecie występuje również
bakłażan, niestety dzisiaj nie dowieźli go do naszego osiedlowego warzywniaka, tak więc użyłam tylko
cukinii. Jeśli macie możliwość kupić
bakłażan, to koniecznie go przygotujcie w ten sam sposób, jak resztę warzyw i dodajcie :) Także tego, co miałam?
Składniki:- około 4 stołowe łyżki
oliwy z oliwek do usmażenia wszystkiego (ja kupiłam w biedronce taką o aromacie
oregano, może być zwykła extra virgin); 1,5 zł- 4 małe
pomidory lub dwa duże; 3 zł- 2
papryki; 5 zł-
cukinia; 4 zł- 3 ząbki
czosnku; 0,2 zł- 1 duża
cebula; 0,5 zł-
papryczka chili; 0,3 zł-
zioła suszone (najlepiej
tymianek, ja dodałam
oregano)-
sól i
pieprzKoszt: ok. 15 złCzas wykonania: ok. 60 minPorcja dla dwóch osób lub na dwa dni.Przygotowanie:1.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzana patelnię, oblaną
oliwą.
2. Następnie to samo robimy z
czosnkiem i dorzucamy na patelnię. Kiedy
cebula i
czosnek zeszklą się i zmiękną, wrzucamy je do dużego garnka, w którym będzie nasze ratatuj.
3. Następnie zabieramy się za
paprykę, którą również kroimy w kostkę, a następnie smażymy ciągle na tej samej patelni, dolewając jedynie troszkę
oliwy. Do
papryki dodajemy również drobno pokrojona
papryczkę chili. Na początek kroimy ją wzdłuż na dwie połówki i wyjmujemy lub wypłukujemy wszystkie małe pesteczki(można oczywiście zostawic), one są najostrzejsze. Kiedy
papryki zmiękną, wrzucamy do gara z
cebulą.
4. Następny krok to
pomidory. Można ściągnąć z nich skórkę sparzając ją, mi ta skórka nie przeszkadza :) I znowu kostka, smażenie, wrzucenie.
5. Ostatni krok to
cukinia. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy ciągle na tej samej patelni, kiedy zmięknie, wrzucamy do gara :)
Cukinię posypujemy
przyprawami.
6. Taką mieszankę(dolewamy trochę
wody), dusimy pod przykryciem około 5 min i wykładamy na talerze ! Jako dodatek proponuję grzanki usmażone na naszej "brudnej" patelni :) PYCHA !
Magda :)