ßßß
Składniki:- około 4 stołowe łyżki oliwy z oliwek do usmażenia wszystkiego (ja kupiłam w biedronce taką o aromacie oregano, może być zwykła extra virgin); 1,5 zł- 4 małe pomidory lub dwa duże; 3 zł- 2 papryki; 5 zł- cukinia; 4 zł- 3 ząbki czosnku; 0,2 zł- 1 duża cebula; 0,5 zł- papryczka chili; 0,3 zł- zioła suszone (najlepiej tymianek, ja dodałam oregano)- sól i pieprzKoszt: ok. 15 złCzas wykonania: ok. 60 minPorcja dla dwóch osób lub na dwa dni.Przygotowanie:1. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzana patelnię, oblaną oliwą.
2. Następnie to samo robimy z czosnkiem i dorzucamy na patelnię. Kiedy cebula i czosnek zeszklą się i zmiękną, wrzucamy je do dużego garnka, w którym będzie nasze ratatuj.
3. Następnie zabieramy się za paprykę, którą również kroimy w kostkę, a następnie smażymy ciągle na tej samej patelni, dolewając jedynie troszkę oliwy. Do papryki dodajemy również drobno pokrojona papryczkę chili. Na początek kroimy ją wzdłuż na dwie połówki i wyjmujemy lub wypłukujemy wszystkie małe pesteczki(można oczywiście zostawic), one są najostrzejsze. Kiedy papryki zmiękną, wrzucamy do gara z cebulą.

4. Następny krok to pomidory. Można ściągnąć z nich skórkę sparzając ją, mi ta skórka nie przeszkadza :) I znowu kostka, smażenie, wrzucenie.

5. Ostatni krok to cukinia. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy ciągle na tej samej patelni, kiedy zmięknie, wrzucamy do gara :)

Cukinię posypujemy przyprawami.
6. Taką mieszankę(dolewamy trochę wody), dusimy pod przykryciem około 5 min i wykładamy na talerze ! Jako dodatek proponuję grzanki usmażone na naszej "brudnej" patelni :) PYCHA !

Magda :)