ßßß
1 bakłażan1 cukinia *2-3 papryki różnokolorowe , ale nie zielonekilka gałązek pomidorków koktajlowych lub 2-3 duże pomidory6-8 nieobranych ząbków czosnku2 cebulepapryczka chili (opcjonalnie)ulubione zioła : kilka gałązek rozmarynu, tymianek, oregano, zioła prowansalskieoliwa , najlepiej aromatyzowana np takasól, pieprz do smakuWarzywa umyć, osuszyć . Bakłażana pokroić na 2 cm. plastry, posolić i położyć na sicie na 30min., żeby puściły sok. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć starannie papierowym ręcznkiem.Cukinię pokroić na 2 cm plastry. Papykę pokroić wzdłuż na ćwiartki lub na 6 części, usunąćogonek i pestki . Duże pomidory przekroić na pół, gałązkowe zostawić na gałązkach .Cebule pokroić wzdłuż na ćwiartki ( z "piętką" ) tak, żeby się nie rozpadły w czasiepieczenia. Papryczkę chili pokroić na 2 cm. plastry.Piekarnik rozgrzać do 200 st.( najlepiej funkcja grill z termoobiegiem ) . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, ułożyć wszystkiewarzywa, dodać zioła, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą - szczególniePiec ok. 30-40 min aż warzywa będą przypieczone i złociste.
Podawać na ciepło ze świeżą bagietką lub grzankami albo jako dodatek do mięsa. Warzywa można też dodać do makaronu - z papryki zdjać skórkę , wycisnąc i rozgnieśćczosnek. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z makaronem,można posypać parmezanem lub pecorino romano.* Escalivada jest potrawą katalońska, w oryginalnym przepisie na escalivadę są :papryka, pomidory, cebula, czosnek i bakłażan, nie ma cukinii.