Wykonanie
Rozpływające się w ustach delikatne
mięso kurczaka z
pieczarkami i słodką
marchewką jest naprawdę super smaczne. Wszystko duszone w jednym rondlu, razem z
czosnkiem,
cebulą i
natką pietruszki tworzy wyśmienity sos. Polecam !
Składniki:1 kg kawałków
kurczaka ( u mnie podudzia)0,5 kg
pieczarek1
cebula2 średnie
marchewki2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła0,5 łyżeczki
słodkiej paprykiolej do smażenia
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyte i osuszone kawałki
kurczaka oprószam
solą i
pieprzem i smażę na rumiano na
oleju. Umyte
pieczarki kroję w plastry,
cebulę siekam w piórka,
czosnek w kawałki. Przekładam kawałki
kurczaka na talerz, a pozostały ze smażenia tłuszcz zlewam do rondla z grubym dnem, dorzucam
cebulę i pokrojoną w plasterki
marchewkę, na nie wykładam
kurczaka i duszę 10 minut pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Dodaję
pieczarki i duszę 30 minut. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję łyżkę
masła,
paprykę, posiekaną
pietruszkę i
czosnek, razem pod pokrywką duszę wszystko jeszcze kolejne 10 minut. Podaję z
ziemniakami z
wody.Przepis autorski.