Wykonanie
Dzisiejszym pomysłem na kulinarny odlot będą skrzydełka na ostro z
grzybowym risotto i
brokułami.Przepis, który dziś przedstawimy jest dość prosty i przede wszystkim na każdą kieszeń.
Przejdźmy więc do potrzebnych nam składników:Skrzydełka:*6 skrzydełek z
kurczaka (dla 2 osób)*łyżeczka
pieprzu cayenne*łyżka
papryki słodkiej*troszkę świeżej
chili (wg uznania)*3 łyżki
oleju*ząbek
czosnku*
sól,
pieprz*pół
natki pietruszkiRisotto:*100g
ryżu*
bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do
ryżu)*mała
cebula*5
pieczarek*2 łyzki
masła*pół małego
jogurtu naturalnego*pół
natki pietruszki*
sól,
pieprzdodatkowo potrzebujemy 500g świeżych
brokułówPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę do skrzydełek z wszystkich wymienionych do tego składników, a następnie nacieramy nią skrzydełka. Kolejno posypujemy je drobno posiekaną
natką pietruszki, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (minimum 15 min).Drobno posiekaną
cebulkę musimy zeszklić w rondelku na 1 łyżce
masła, następnie dodajemy
ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy
bulionem nad powierzchnie
ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy
pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem
soli i
pieprzu.Gdy
ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały
bulion) dodajemy
pieczarki, mieszamy i odstawiamy z gazu pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy resztę
masła,
jogurt oraz posiekaną
natkę pietruszki i mieszamy.Kolejnym krokiem jest ugotowanie
wody z dość dużą ilością
soli. Gdy się zagotuje wrzucamy małe różyczki
brokułów i gotujemy aż będą al dente (max 10 min).W międzyczasie smażymy skrzydełka na mocnym ogniu na
oleju w którym się marynowały, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zmniejszamy gaz do połowy i smażymy jeszcze 10 minut pod przykryciem obracając co jakiś czas aby się nie przypaliły.Wszystko wykładamy na talerz i Gotowe !!!
Łatwo, prosto i przepysznie ! :)
Smacznego !