ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka Hot&Spicy z grzybowym risotto i brokułami.

Skrzydełka Hot&Spicy z grzybowym risotto i brokułami.

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszym pomysłem na kulinarny odlot będą skrzydełka na ostro z grzybowym risotto i brokułami.
Przepis, który dziś przedstawimy jest dość prosty i przede wszystkim na każdą kieszeń.
Przejdźmy więc do potrzebnych nam składników:
Skrzydełka:
*6 skrzydełek z kurczaka (dla 2 osób)
*łyżeczka pieprzu cayenne
*łyżka papryki słodkiej
*troszkę świeżej chili (wg uznania)
*3 łyżki oleju
*ząbek czosnku
*sól, pieprz
*pół natki pietruszki
Risotto:
*100g ryżu
* bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu)
*mała cebula
*5 pieczarek
*2 łyzki masła
*pół małego jogurtu naturalnego
*pół natki pietruszki
*sól, pieprz
dodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułów
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę do skrzydełek z wszystkich wymienionych do tego składników, a następnie nacieramy nią skrzydełka. Kolejno posypujemy je drobno posiekaną natką pietruszki, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (minimum 15 min).
Drobno posiekaną cebulkę musimy zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła, następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem nad powierzchnie ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem soli i pieprzu.
Gdy ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały bulion) dodajemy pieczarki, mieszamy i odstawiamy z gazu pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy resztę masła, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Kolejnym krokiem jest ugotowanie wody z dość dużą ilością soli. Gdy się zagotuje wrzucamy małe różyczki brokułów i gotujemy aż będą al dente (max 10 min).
W międzyczasie smażymy skrzydełka na mocnym ogniu na oleju w którym się marynowały, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zmniejszamy gaz do połowy i smażymy jeszcze 10 minut pod przykryciem obracając co jakiś czas aby się nie przypaliły.
Wszystko wykładamy na talerz i Gotowe !!!
Łatwo, prosto i przepysznie ! :)
Smacznego !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2014/12/skrzydeka-hot-z-grzybowym-risotto-i.html