Coq au vin to jedno z najsłynniejszych francuskich dań. Swoją popularność szczególnie zawdzięcza Julii Child – przyrządzała je w - już słynnym - programie „The French Chef”. Ale niektórzy wskazują, że coq au vin ma swoje korzenie w starożytnej Galii lub na dworze Juliusza Cezara.Francuska nazwa może nieco odstraszać niedoświadczonych kucharzy, ale danie wcale nie wymaga szczególnych umiejętności – najtrudniejsze jest czekanie na końcowy efekt ;) Co prawda wygląd nie zachęca do jedzenia, ale smak jest naprawdę świetny :)COQ AU VINSkładniki:Kilogram elementów z kurczaka (u mnie udka)200g wędzonego boczku3 młodecebulki200g pieczarekmarchewka250ml bulionu drobiowego½ l czerwonego wytrawnego wina2 łyżeczki suszonego tymianku½ pęczka natki pietruszki2 duże ząbki czosnku2 łyżki masłaLiść laurowyolejsólpieprzmąkaRozgrzać olej na głębokiej patelni i kolejno podsmażać boczek pokrojony w kostkę, pieczarki, marchewkę i cebulki. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni położyć masło i podsmażyć posolone, popieprzone i oprószone mąką elementy kurczaka. Zalać kurczakabulionem i winem, dorzucić podsmażone wcześniej składniki i przyprawy (czosnek w całości). Dusić przez półtorej, dwie godziny, aż miękkie mięso będzie odchodzić od kości.