ßßß Cookit - przepis na Gotowanie z LIDL: Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami

Gotowanie z LIDL: Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami

Wykonanie

Dawno nie było żadnego gulaszu, a ponieważ na facebook’u pojawił się głosik proszący o jakiś smaczny przepis właśnie na takie danie to pokażę Wam co mi wyszło z przepisu Pascala.
Po raz kolejny już sięgnęłam właśnie po jego przepis. Nie wiem czemu ale na pierwszy rzut oka zachęcał bardziej. Ale obiecuję, że niedługo pojawi się przepis na danie Okrasy.
Potrawka w formie gulaszu z szynki wieprzowej z papryką i cebulką. Do tego sos na bazie miodu, cukru, świeżych ziół, odrobiny cynamonu to po prostu poezja dla mnie. Lekko słodkawy ale jednak zakwaszony delikatnie cytrynami na koniec. Piękne kolory, pyszny smak sprawił, że się w tym daniu po prostu zakochałam. Serio! Wcześniej gulasze robiłam bardzo wytrawnie, czasem dodawałam wina. Ten przepis zdecydowanie podbił moje serducho… i podniebienie.
Składniki:
gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
bulion drobiowy: 250 ml
cukier: 40 g
miód: 1 łyżka
cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
świeży tymianek: 3 gałązki
kolendra: 5 łyżek
kminek: 1 łyżka
cynamon : szczypta
gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
olej rzepakowy: 2 łyżki
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.
Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Przepis pochodzi z serwisu kuchnialidla.pl
Magda
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/gotowanie-z-lidl-potrawka-z-wieprzowiny-w-cytrynach-z-przyprawami