Wykonanie
Dawno nie było żadnego gulaszu, a ponieważ na facebook’u pojawił się głosik proszący o jakiś smaczny przepis właśnie na takie danie to pokażę Wam co mi wyszło z przepisu Pascala.Po raz kolejny już sięgnęłam właśnie po jego przepis. Nie wiem
czemu ale na pierwszy rzut oka zachęcał bardziej. Ale obiecuję, że niedługo pojawi się przepis na danie Okrasy.Potrawka w formie gulaszu z
szynki wieprzowej z
papryką i
cebulką. Do tego sos na bazie
miodu,
cukru, świeżych
ziół, odrobiny
cynamonu to po prostu poezja dla mnie. Lekko słodkawy ale jednak zakwaszony delikatnie
cytrynami na koniec. Piękne kolory, pyszny smak sprawił, że się w tym daniu po prostu zakochałam.
Serio! Wcześniej gulasze robiłam bardzo wytrawnie, czasem dodawałam
wina. Ten przepis zdecydowanie podbił moje serducho… i podniebienie.
Składniki:gulasz wieprzowy z
szynki: 800 g
cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
bulion drobiowy: 250 ml
cukier: 40 g
miód: 1 łyżka
cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.świeży
tymianek: 3 gałązki
kolendra: 5 łyżek
kminek: 1 łyżka
cynamon : szczypta
gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
olej rzepakowy: 2 łyżki
sól: do smaku
pieprz: do smakuUmyte, osuszone i pokrojone w grube talarki
cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g
cukru, następnie całość zalewamy
wodą (
woda powinna sięgać poziomu
cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż
skórki cytryn będą miękkie.Obrane
cebule kroimy w piórka.
Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki
papryki kroimy w paski. 5 ząbków
czosnku przeciskamy przez praskę.
Cebulę,
czosnek i
paprykę odstawiamy na bok.
Mięso gulaszowe doprawiamy
pieprzem i
solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju rzepakowego, dodajemy
mięso i mieszamy. Gdy
mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy
cebulę,
paprykę i
czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy
mięso, dodajemy rozgnieciony
kminek (1 łyżka), łyżeczkę
gałki muszkatołowej i szczyptę
cynamonu. Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę
miodu i 250 ml
bulionu. Mieszamy.Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy
mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki
tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej
kolendry oraz kawałki ugotowanych
cytryn (bez soku).Bardzo delikatnie mieszamy, żeby
mięso się nie rozpadło.Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę
wody, w której gotowały się
cytryny.Przepis pochodzi z serwisu kuchnialidla.pl
Magda