ßßß
Składniki (na 3-4 osoby):0,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego¼ łyżeczki czerwonej papryki¼ łyżeczki mielonej kolendry¼ łyżeczki kurkumyszczypta cynamonu100 g cebuli (średnia sztuka)1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę bądź roztarty nożem)1 szklanka bulionu50 ml wytrawnej lub półwytrawnej marsali (sherry będzie tu też bardzo na miejscu)30 g rodzynek1 łyżka kaparów40 g zielonych oliwek40 g czarnych oliweksól, pieprzodrobina tłuszczuMięso pokroić na „wygodne”, jednorazowe kąski. Dokładnie połączyć z mieszanką kminu, papryki, kolendry, kurkumy i cynamonu. Odstawić na czas przygotowywania innych składników.Cebulę pokroić w grubą kostkę lub na ćwierćplasterki.W rondlu (w którym zmieści się potem całość) zrumienić mięso. W trakcie podsmażania dodać cebulę.Gdy mięso i cebula będą już rumiane, dodać czosnek, wymieszać i wlać bulion.Dodać wino, rodzynki, kapary, oliwki; zagotować.Przyprawić (do smaku!) solą i pieprzem, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić (uzupełniając w razie potrzeby sos wodą) przez minimum godzinę.* gdybym robiła tażin gdzieś bezbronna w Maroku, nie pojawiłaby się w nim wieprzowina - a to ze względów religijnych. Tam najczęściej robi się go z mięsem jagnięcym lub kurczakiem; ortodoksyjnie nie trzeba też składników rumienić. Jednak polecam jedno i drugie ;) Te części wieprzowiny są wspaniałe w potrawach duszonych.