Wykonanie
Share the post "Zupa z pieczonej
papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup"Dziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej
papryki i dyni, podana z kwaśną
śmietaną, prażonymi
pestkami dyni i jako dodatek
białkowy dodałam podsmażone
białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchniZupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4-5 porcji)Składniki:4
czerwone papryki800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
oliwa z oliwek lub
olej rzepakowy1 łyżeczka
curry w proszku1/2 dużej
cebuli, pokrojonej w kostkę8 ząbków
czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej
kolendry1
liść laurowysól i
pieprz4 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego4 łyżki kwaśnej
śmietany200 g
białka kurzego, pokrojonego w paski i podsmażonego do podaniauprażone na suchej patelni
pestki dyni do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oCNa dużej blaszce do pieczenia wyłóż
papryki,
skrop je 2 łyżkami
oleju i dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj
dynię z 2 łyżkami
oleju i
curry. Wyłóż je na blaszkę razem z
papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę.Wyjmij
papryki i
dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z
papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj.W średniej wielkości garnku rozgrzej na średnim ogniu 2
oleju i wrzuć
cebulę wraz z
czosnkiem. Smaż przez 5 minut do zeszklenia, po czym dodaj
dynię,
paprykę,
kmin rzymski,
kolendrę i
liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej
bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut.Po tym czasie wyrzuć
listek laurowy i zmiksuj zupę na gładkie puree. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Nałóż zupę do docelowych miseczek, wmieszaj po łyżce
śmietany, posyp
dynią i podsmażonym
białkiem Newella i podawaj.Smacznego!
English versionRoasted red pepper and pumpkin soup(4-5 servings)Ingredients:4 red bell peppers800 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm cubes
olive oil or canola oil1 tsp
curry powder1/2 large onion, diced8 garlic cloves, peeled and sliced1 tbsp ground cumin1 tsp ground coriander1 bay leafsalt and black pepper, to taste4 cups vegetable or chicken stock4 tbsp sour cream200 g egg whites, chopped and toasted for servingtoasted pumpkin seeds for garnishDirections:Preheat oven to 200 oCLay peppers on a baking sheet (on their
side), drizzle with 2 tbsp
olive oil then rotate to coat. In a large bowl combine pumpkin cubes, 2 tbsp
olive oil and 1 tsp
curry powder. Mix to coat then
pour onto a baking sheet along with peppers. Roast vegetables for about 30 minutes or until slightly crispy and charred, flipping cubes and peppers over halfway through roasting with a spatula.Remove peppers and pumpkin from the oven and set aside. Slice off the top of each pepper, dump out the seeds then roughly chop.In a medium pot, heat the 2 tbsp of
olive oil over medium heat. Once oil is hot, add onions and garlic then cook for about 5 minutes or until the onions are translucent and garlic is golden. Add in pumpkin, peppers, cumin, coriander and bay leaf. Stir to coat then slowly
pour in the stock. Keep heating the soup over medium heat until small bubbles appear, then reduce heat to low and simmer for about 20 minutes with the lid off.After 20 minutes discard the bay leaf and puree the soup using an immersion blender. Season with salt and pepper to taste.Ladle the soup to prepared bowls, stir in sour cream, garnish with pumpkin seeds and newella and
serve.Enjoy!
Share the post "Zupa z pieczonej
papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup"