Wykonanie
Świetny, ostry, mocno
pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek
lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam!
składniki1400 g
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnku1 ostra
czerwona paprykagarść
bazyliigarść
kolendry + trochę do podania
sólpieprzoliwa z oliwekprzygotowaniepapryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka się przypiecze i można będzie ją bez kłopotu zdjąć. Obrać papryczkę i wypestkować.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i dobrze zmiksować. Można zupę przetrzeć przez sito, jak kto lubi, nie jest to konieczne. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Podawać posypaną listkami
kolendry i grzankami. Smacznego!