Wykonanie
Uwielbiam
pomidory, w każdej postaci. W sezonie
pomidorowym mogłabym je jeść codziennie. Na kanapce, w formie sosu i jako zupa. Niestety zimą smakują one jak plastikowe. Wtedy ograniczam się do tych zamkniętych w puszce. W tym
poście przedstawiam kolejną odsłonę warsztatów kuchni włoskiej. Neapolitański klasyk, podstawa diety śródziemnomorskiej- czyli spaghetti z
pomidorem i
bazylią.
Składniki na 4 osoby:2 ząbki
czosnku1/2 kg
pomidorów (świeżych obranych latem, zimą z puszki)świeże listki
bazyliioliwasól,
pieprz400g spaghettija dodałam jeszcze
cebulę i
paprykęRumienimy
czosnek na
oliwie (jeśli chcemy dodać
cebulę i
paprykę to właśnie teraz). Dodajemy
pomidory, solimy i
pieprzymy, dusimy przez ok. 15 minut. Po uzyskaniu właściwej konsystencji zdejmujemy z ognia i posypujemy rozdrobnionymi listkami
bazylii. Podajemy ze spaghetti (albo innym
makaronem).