Wykonanie
Jest to moja wersja indyjskiej potrawy Aloo Saag. Jest "ułagodniona" i spolszczona, dla tych, dla których indyjskie klimaty są zbyt ostre. Danie nie dosyć, że jest naprawdę pyszne, to jego wielką zaletą jest to, że jest tanie, a dwa podstawowe składniki jakimi są
ziemniaki i
szpinak z pewnością macie w domu lub w warzywniaku za
rogiem.
Na dwie porcje:1
cebula2 dojrzałe
pomidorymały pęczek
kolendry lub
natki pietruszki1 łyżeczka czerwonej pasty
curry600 g
ziemniaków3 ząbki
czosnku1
czerwona papryka1 łyżeczka
kminu150 g
mrożonego szpinaku1
serek naturalny Apetina
olej rzepakowysól,
pieprzZiemniaki obrać i pokroić na 3 cm kawałki.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, razem z
kolendrą lub
natką pietruszki, oraz z
cebulą i pastą
carry zmiksować blenderem. Pastę podsmażyć na
oleju około 5 minut, dodać
ziemniaki, posolić, popieprzyć i zalać wrzącą
wodą tak aby
ziemniaki były zakryte do 3/4 wysokości. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć pokrywkę i dalej dusić do czasu odparowania płynu (ok. 15-20 minut). Gdy
ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy
szpinak i pozostawiamy przez chwilę na ogniu.W tym czasie przygotowujemy kremową pastę
serową.
Czosnek obrać i posiekać,
paprykę pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Rozgrzać odrobinę
oleju i usmażyć
paprykę waz z
kminem, na końcu dodać
czosnek i dusić przez chwilę, tak aby
czosnek nie zgorzkniał.Jeszcze ciepłą masę wymieszać z
serkiem podajemy ja razem z
ziemniakami.