ßßß Cookit - przepis na Gulasz dyniowy z fasolką

Gulasz dyniowy z fasolką

nazwa

Wykonanie

Ainsley, znowu on. Miałam doła, kawałek obranej dyni w lodówce, chili, które już się prosiło o zużycie, a na półce stał Ainsley i się uśmiechał. Wiedziałam, że pomoże. Już samo mieszanie sprawiło, że mi się poprawiło. A do tego jeszcze ostatnie zdanie we wstępne brzmiało "This is the ideal comfort food". No i czy mogłam nie zrobić?
Składniki:
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
1 papryczka chili, posiekana, bez pestek
450 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
2 łyżki pasty curry
600 ml bulionu warzywnego
450 g dyni, pokrojonej w kostkę
400 g fasolki z czarnym oczkiem z puszki (dałam zwykłą)
2 pomidory, pokrojone na 6 kawałków każdy
sól, pieprz
2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekane, do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni, dodać kmin i gorczycę i podsmażać przez 1 minutę. Kiedy zaczną pryskać dodać cebulę, czosnek i chili. Podsmażać przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać ziemniaki i smażyć przez 3 minuty. Dodać pastę curry, bulion i zagotować a następnie odparowywać przez 5 minut. Dodać dynię i gotować przez kolejne 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolkę i pomidory i gotować kolejne 2-3 minuty. Doprawić do smaku.
Rozdzielić gulasz do talerzy, posypać kolendrą lub natką. Można podawać z kawałkami cytryny.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Gulasz-dyniowy-z-fasolka.html