Wykonanie
Ainsley, znowu on. Miałam doła, kawałek obranej dyni w lodówce,
chili, które już się prosiło o zużycie, a na półce stał Ainsley i się uśmiechał. Wiedziałam, że pomoże. Już samo mieszanie sprawiło, że mi się poprawiło. A do tego jeszcze ostatnie zdanie we wstępne brzmiało "This is the ideal comfort food". No i czy mogłam nie zrobić?
Składniki:2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
kminu1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy1
cebula, posiekana1 ząbek
czosnku, posiekany1
papryczka chili, posiekana, bez pestek450 g
ziemniaków, pokrojonych w kostkę2 łyżki pasty
curry600 ml
bulionu warzywnego450 g dyni, pokrojonej w kostkę400 g
fasolki z czarnym oczkiem z puszki (dałam zwykłą)2
pomidory, pokrojone na 6 kawałków każdy
sól,
pieprz2 łyżki
natki pietruszki lub
kolendry, posiekane, do przybraniaWykonanie:Rozgrzać
olej na patelni, dodać
kmin i
gorczycę i podsmażać przez 1 minutę. Kiedy zaczną pryskać dodać
cebulę,
czosnek i
chili. Podsmażać przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać
ziemniaki i smażyć przez 3 minuty. Dodać pastę
curry,
bulion i zagotować a następnie odparowywać przez 5 minut. Dodać
dynię i gotować przez kolejne 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać
fasolkę i
pomidory i gotować kolejne 2-3 minuty. Doprawić do smaku.Rozdzielić gulasz do talerzy, posypać
kolendrą lub
natką. Można podawać z kawałkami
cytryny.
/wydrukuj przepis/