ßßß Cookit - przepis na Bombay Aloo (ziemniaczki po bombajsku)

Bombay Aloo (ziemniaczki po bombajsku)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
2 czerwone suszone chili
1 duża cebula
oliwa
szczypta asafetydy
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki kurkumy
5 liści curry
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z ćwiartki cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy do osolonego wrzątku z 1/4 łyżeczki kurkumy i gotujemy ok. 10 minut; odcedzamy.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czerwone chili i liście curry, a po pół minucie drobno pokrojoną cebulkę. Smażymy na brązowo. Dodajemy asefetydę, 1/4 łyżeczki kurkumy, kmin, czarnuszkę i gorczycę. Wrzucamy podgotowane ziemniaczki oraz wlewamy trochę wody (3-4 łyżki). Mieszamy, smażymy ziemniaczki ok. 12-15 minut. Tuż przed końcem gotowania posypujemy świeżą kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/10/bombay-aloo-ziemniaczki-po-bombajsku.html