Wykonanie
Przepis - bardzo prosty- na aromatyczne ziemniaczki, które idealnie komponują się z indyjskim dosa.Potrzebne składniki:3-4
ziemniaki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
gorczycy1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego (cumin)1/2 łyżeczki
kurkumyzielone
chili lub proszek z czerwonego
chiliszczypta asafetydy (hing)1 łyżka
oleju1 łyżka
soku z cytrynyświeża
kolendra - trochę posiekanej
Przygotowanie:Ziemniaczki gotujemy, odcedzamy, a kiedy wystygną kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy
olej, kiedy już będzie gorący - można sprawdzić wrzucając ziarnko
gorczycy - dodajemy
gorczycę,
kmin, asafetydę, turmeric. Kiedy
przyprawy zaczną strzelać dodajemy ziemniaczki, dokładnie mieszamy z
przyprawami i smażymy ok. 3-4 minuty. Dodajemy posiekane zielone
chili lub proszek czerwone
chili. Mieszamy i po chwili skrapiamy
sokiem z cytryny oraz dorzucamy
kolendrę. Gotowe!Kliknij po przepis na dosa.Kliknij po przepis na sambar.