ßßß
Samosa to pyszne przekąski wywodzące się prosto z Indii. Są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Cała tajemnica tego dania tkwi w odpowiednim doborze aromatycznych przypraw. Samosa w moim wydaniu jest wegetariańskie, ale również można napełnić je mięsnym farszem. W ciągu dwóch dni robiłam je aż dwa razy, stąd też samosa na moich zdjęciach wyglądem przypomina pierożki, a nie rożki (za drugim razem miałam mniej czasu na przygotowania :) ). Na szczęście nie wygląd świadczy o smaku dania. Szczerze polecam jego przygotowanie.Składniki:ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli60 ml olejuok 100 ml gorącej wodyfarsz:4 ugotowane ziemniaki150 g mrożonego zielonego groszku1 łyżeczka ziarenek gorczycy1 duża cebula1 duży ząbek czosnku1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/3 łyżeczki chilli1/4 łyżeczki garam masala2 łyżki soku z cytrynyolej1. Przygotowanie ciasta: na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wymieszaną wodę z olejem. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut.2. Przygotowanie farszu: w woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy nasiona gorczycy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz pozostałe przyprawy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się unosić aromat.3. Pokrojone w kostkę ziemniaki i rozmrożony groszek dodajemy do przypraw, wlewamy sok z cytryny i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.4. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z kul rozwałkowujmy na placki o średnicy ok 18 cm, przekrawamy je na pół, zlepiamy ze sobą z jednej strony tworząc rożek, który następnie napełniamy farszem. Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju.5. Gorące samosa podajemy z chutneyem z mango.SMACZNEGO :-)
