Wykonanie
Samosa to pyszne przekąski wywodzące się prosto z Indii. Są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Cała tajemnica tego dania tkwi w odpowiednim doborze aromatycznych przypraw. Samosa w moim wydaniu jest wegetariańskie, ale również można napełnić je mięsnym farszem. W ciągu dwóch dni robiłam je aż dwa
razy, stąd też samosa na moich zdjęciach wyglądem przypomina pierożki, a nie rożki (za drugim razem miałam mniej czasu na przygotowania :) ). Na szczęście nie wygląd świadczy o smaku dania. Szczerze polecam jego przygotowanie.Składniki:ciasto:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli60 ml
olejuok 100 ml gorącej
wodyfarsz:4 ugotowane
ziemniaki150 g
mrożonego zielonego groszku1 łyżeczka ziarenek
gorczycy1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
kolendry1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/3 łyżeczki
chilli1/4 łyżeczki
garam masala2 łyżki
soku z cytrynyolej1. Przygotowanie ciasta: na stolnicę przesiewamy
mąkę z
solą i cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wymieszaną
wodę z
olejem. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut.2. Przygotowanie farszu: w woku rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, wrzucamy nasiona
gorczycy,
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
curry oraz pozostałe
przyprawy i podgrzewamy do momentu, aż zacznie się unosić aromat.3. Pokrojone w kostkę
ziemniaki i rozmrożony
groszek dodajemy do przypraw, wlewamy
sok z cytryny i starannie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.4. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z kul rozwałkowujmy na placki o średnicy ok 18 cm, przekrawamy je na pół, zlepiamy ze sobą z jednej strony tworząc rożek, który następnie napełniamy farszem. Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim
oleju.5. Gorące samosa podajemy z chutneyem z
mango.SMACZNEGO :-)