Wykonanie
Płynny czwartekOstatnio było u mnie zimno, nawet bardzo zimno biorąc pod uwagę
porę roku. W związku z tym naszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną, sycącą, gorącą zupę. Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej, skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z
czerwonej soczewicy z
kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się czy wszystko mam i od razu zabrałam się do gotowania. Zupa była bardzo smaczna, rozgrzewająca, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!
Składniki :
1 łyżka nasion
kminu2 łyżki
oliwy z oliwek1 średnia
cebula2 duże ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu kajeńskiegopuszka krojonych
pomidorów (400g)litr
bulionu warzywnego160g
czerwonej soczewicy2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprzkolendra do przybrania
Przygotowanie :W suchym garnku uprażyć ziarna
kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek i odstawić. W garnku rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony
kmin,
pieprz kajeński i krojone
pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać
bulion i zagotować, następnie dodać
soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać
jogurt, doprawić do smaku
solą i
pieprzem i podawać udekorowaną
kolendrą.
Smacznego !