ßßß
Składniki :
1 łyżka nasion kminu2 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebula2 duże ząbki czosnku1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiegopuszka krojonych pomidorów (400g)litr bulionu warzywnego160g czerwonej soczewicy2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprzkolendra do przybrania
Przygotowanie :W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek i odstawić. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać udekorowaną kolendrą.
Smacznego !