ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej soczewicy z kminem

Zupa z czerwonej soczewicy z kminem

nazwa

Wykonanie

Płynny czwartek
Ostatnio było u mnie zimno, nawet bardzo zimno biorąc pod uwagę porę roku. W związku z tym naszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną, sycącą, gorącą zupę. Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej, skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się czy wszystko mam i od razu zabrałam się do gotowania. Zupa była bardzo smaczna, rozgrzewająca, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!
Składniki :
1 łyżka nasion kminu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
puszka krojonych pomidorów (400g)
litr bulionu warzywnego
160g czerwonej soczewicy
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
kolendra do przybrania
Przygotowanie :
W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek i odstawić. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać udekorowaną kolendrą.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-kminem.html