Wykonanie
Polecam świetny przepis na
kurczaka zapiekanego w pikantnych przyprawach i oblanego pysznym
sosem pomidorowym,właśnie takie dania uwielbiam,smaki i zapach rewelacyjny.Danie nie wymaga dużo pracy,ucieramy
przyprawy,nacieramy i zapiekamy.

SKŁADNIKI :1
kurczak 1,5 kg umyty,osuszony1 łyżeczka
kminku (ja dałam troszkę mniej)1 łyżeczka nasion
kolendry1/2 łyżeczki
curry1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka suszonego
imbirupieprz cayenne do smaku (ja dałam 1/4 łyżeczki,
kurczak wyszedł ostry)
sól,
pieprz1 łyżka
oleju1
cebula pokrojona w kostkę1 łyżka
masła1 szklanka
bulionu200 ml pasty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych
pomidorównatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :
Kolendrę i
kminek przekładamy do moździerza,rozcieramy,następnie dodajemy resztę przypraw i ucieramy(bez
soli i
pieprzu).
Kurczaka nacieramy
olejem,solimy i
pieprzymy a następnie przyprawiamy
przyprawami roztartymi w moździerzu,również od środka.Część przypraw zostawiamy do sosu.
Kurczaka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego,pieczemy około 30-40 minut, w temperaturze 180*C ,aż się zarumieni z każdej strony(aby zbytnio się nie skurczył przykrywamy go folią aluminiową ).
Cebule podpiekamy na patelni,na łyżce
masła,wlewamy
bulion,przecier i dodajemy resztę przypraw.Sos zagotowujemy.
Kurczaka już trochę podpieczonego wyciągamy z piekarnika i polewamy gorącym sosem.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut aż sos zredukuje swoją objętość a
kurczak zrobi się miękki i soczysty.Pikantnego
kurczaka,posypujemy
natką pietruszki i podajemy z
ryżem polanym
ostrym sosem.Smacznego.

