Wykonanie
Składniki:- 1
kurczak- 1 łyżka
kminku- 1 łyżka nasion
kolendry- 1 łyżka
curry- 1 łyżka
czosnku granulowanego- 1 łyżka suszonego
imbiru- 1 łyżka suszonego
tymianku- 1/2 łyżeczki
chili- świeżo mielony
pieprz i
sól-
olej- 1
cebula- 1 szklanka
bulionu warzywnego- 1 szklanka
przecieru pomidorowego-
natka pietruszki-
ryżSposób przygotowania:1.
Kolendrę i
kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z
curry,
czosnkiem,
chili,
imbirem,
tymiankiem.2.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy
olejem, przyprawiamy świeżo mielonym
pieprzem i
solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną
mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).3. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.4. Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulę, dodajemy odłożone
przyprawy, wlewamy
bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z
kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby
kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.5. Gotowego
kurczaka podajemy z
ryżem, polanym sosem z
mięsa, można posypać świeżą
natką pietruszki.