Wykonanie
niedziela, 14 Kwiecień 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Uwielbiam indyjskie
curry. Nie znam się niestety na indyjskiej kuchni i niewiele jej potraw próbowałam, ale może kiedyś się to zmieni. Dziś proponuję Wam jednogarnkowe, sycące danie z
wołowiną i
soczewicą.Składniki:500 g
mięsa wołowego na gulasz1
cebula3 ząbki
czosnkuszklanka
czerwonej soczewicypół szklanki ugotowanego
ryżukartonik lub puszka krojonych
pomidorówpęczek
natki pietruszkipłaska łyżeczka
cynamonupłaska łyżeczka
imbirułyżka indyjskiego
currysól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek
oleju i wrzucamy
mięso oraz
cebulę. Obsmażamy
mięso, zmniejszamy ogień i dodajemy 3,5 szklanki
wody. Dusimy pod przykryciem 1,5 godziny. Dodajemy drobno pokrojony
czosnek,
pomidory,
soczewicę i
przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż
soczewica zmięknie. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Mieszamy z
ryżem i posiekaną
natką pietruszki. Podajemy z łyżką gęstego
jogurtu naturalnego. Smacznego!
Polecam również inne dania z
curry:
kurczak korma
curry z
kurczakiem