ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z soczewicą

Gulasz wołowy z soczewicą

nazwa

Wykonanie

niedziela, 14 Kwiecień 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Uwielbiam indyjskie curry. Nie znam się niestety na indyjskiej kuchni i niewiele jej potraw próbowałam, ale może kiedyś się to zmieni. Dziś proponuję Wam jednogarnkowe, sycące danie z wołowiną i soczewicą.
Składniki:
500 g mięsa wołowego na gulasz
1 cebula
3 ząbki czosnku
szklanka czerwonej soczewicy
pół szklanki ugotowanego ryżu
kartonik lub puszka krojonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka imbiru
łyżka indyjskiego curry
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy mięso oraz cebulę. Obsmażamy mięso, zmniejszamy ogień i dodajemy 3,5 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 1,5 godziny. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, soczewicę i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ryżem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego!
Polecam również inne dania z curry:
kurczak korma
curry z kurczakiem
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wolowina/gulasz-wolowy-z-soczewica