ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą

Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Za oknem coraz zimniej, dlatego czas na szybkie, rozgrzewające dania. Taką potrawą niewątpliwie jest właśnie gulasz.
porcja dla 4 osób
Źródło
0,5kg mięsa wołowego
cebula
szklanka czerownej soczewicy
2 ząbki czosnku
szklanka pomidorów z puszki
płaska łyżeczka curry
płaska łyżeczka imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
oliwa
+ kasza pęczak
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość oliwy. Następnie dodaj mięso i cebulę. Podsmaż przez chwilę, po czym zmniejsz ogień, dodaj ok. 4 szklanke wody i duś ok. 1,5 godziny.
W tym czasie ugutuj na sypko kaszę pęczak.
Gdy mięso będzie już miękkie (czyli mniej więcej po 1,5h) do garnak dodajemy czerwoną soczewicę, pomidory z puszki, czosnek, pokrojony w drobną kostkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw jeszcze na ok, 20 minut na wolnym ogniu (do czasu aż soczewnica zrobi się miękka). Na koniec przypraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszą pęczak.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/11/gulasz-woowy-z-czerwona-soczewica.html