Wykonanie
Za oknem coraz zimniej, dlatego czas na szybkie, rozgrzewające dania. Taką potrawą niewątpliwie jest właśnie gulasz.porcja dla 4 osóbŹródło
0,5kg
mięsa wołowegocebulaszklanka
czerownej soczewicy2 ząbki
czosnkuszklanka
pomidorów z puszkipłaska łyżeczka
currypłaska łyżeczka
imbirupłaska łyżeczka
cynamonusól,
pieprzoliwa+
kasza pęczak
Mięso pokrój w kostkę.
Cebulę drobno posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość
oliwy. Następnie dodaj
mięso i
cebulę. Podsmaż przez chwilę, po czym zmniejsz ogień, dodaj ok. 4 szklanke
wody i duś ok. 1,5 godziny.W tym czasie ugutuj na sypko
kaszę pęczak.Gdy
mięso będzie już miękkie (czyli mniej więcej po 1,5h) do garnak dodajemy
czerwoną soczewicę,
pomidory z puszki,
czosnek, pokrojony w drobną kostkę oraz
przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw jeszcze na ok, 20 minut na wolnym ogniu (do czasu aż
soczewnica zrobi się miękka). Na koniec przypraw
solą i
pieprzem. Podawaj z
kaszą pęczak.Smacznego :)