Wykonanie
Bardzo sycąca, bardzo pachnąca i wspaniała zupa, trochę na sposób indyjskiej dhal, ale musiałam poimprowizować, bo nie miałam wszystkich charakterystycznych dla tej kuchni przypraw.


Składniki :1,5 szklanki
czerwonej soczewicy, polecam Skworcu2 duże
cebule2 duże ząbki
czosnku2 łyżki
masła klarowanego1 łyżka kuminu rzymskiego (nasiona)5 ziaren zielonego
kardamonu (uwaga, nie rozgryzamy w trakcie jedzenia, ma bardzo mocny smak)1 puszka krojonych
pomidorów1 łyżeczka startego świeżego
imbiruprażona cebulka, polecam Skworcuświeża
kolendrasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Soczewicę zalewam 3 szklankami
wody i gotuję ok. 25 minut, aż się rozpadnie. Na głębokiej patelni rozpuszczam
masło, wrzucam
kardamon i kumin i smażę chwilę. Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucam posiekany
czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę
cebulę. Przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 20 minut.
Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dodaję całą puszkę krojonych
pomidorów. Duszę kolejne 20 minut, dodaję
imbir, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie szczyptą
cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna. Dodaję
soczewicę, gotuję 15 minut. Na koniec dodaję sporo posiekanej
kolendry i
prażoną cebulkę (posypują nią również zupę w miseczkach).



