Wykonanie
Lubimy chińskie budy, nie? Ja lubię. Jedną z nich nawet uwielbiam i grzeszę w niej co najmniej raz w tygodniu. Ten przepis poznałam na warsztatach makro ale jest on bardzo zbliżony do tego którego jadam właśnie w mojej grzesznej budzie.Kiedyś zastanawiałam się co takiego właściwie w tych budach jest. Syf widać od samego wejścia. Śmierdzi. W najlepszym przypadku
przyprawami a w najgorszym nieświeżą
rybą. Składniki też są takie… hmmm pozostawiające trochę do życzenia. Usiąść nie ma gdzie, a dogadać się z obsługą to już cud.
Czemu więc do cholery tam są zawsze kolejki?Odpowiedź prosta bo jednak to zlewowe żarcie jest bardzo pyszne! Smażone na głębokim tłuszczu. Dobrze doprawione. Inne niż codzienna pomidorówka i schaboszczak. Jeżeli się nie odchudzasz to chodzisz to takiej knajpy, nie?Przepis na
kurczaka w 5 smakach jest tak prostu do wykonania, że nawet dziecko może go przygotować w dosłownie 20 minut (bez czasu marynowania). Pyszne, sycące danie. Idealne na obiad inny niż codzienny.
Składniki:
piersi z kurczakaświeżego
imbiru (obranego) 2g
przyprawa 5 smakówolej 200ml
mąka ziemniaczana 25g
jajkoPiersi kroimy w paski. Marynujemy w przyprawach i drobno posiekanym
imbirze, odstawiamy do zamarynowania do lodówki. Z
jajka i
mąki przygotowujemy ciasto. Paski
kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym
oleju.1
papryka1
cebulaananas w plastrach – 3-4 sztuki
mieszanka warzyw do kuchni chińskiej np mrożona – 50g
kolendraczosneksos słodko-kwaśny chili 100ml
olej sezamowy – 3 krople bo jest bardzo esencjonalny
Paprykę i
cebulę kroimy w kostkę ok. 2cm grubości, mieszamy z
ananasem i rozmrożonymi warzywami chińskimi, dodajemy pokrojoną
kolendrę.
Czosnek kroimy w kosteczkę. Na
oleju podsmażamy pokrojony
czosnek,
paprykę,
cebulę,
ananasa, i warzywa. Dodajemy sos
chili. Wszystko razem zagotowujemy. Doprawiamy
olejem sezamowym.
makaron Soba lub inny
chińskiW wodzie zagotowujemy
makaron i odcedzamy go. Dodajemy do gotujących się warzyw, następnie dodajemy
kurczaka.