ßßß
Lubimy chińskie budy, nie? Ja lubię. Jedną z nich nawet uwielbiam i grzeszę w niej co najmniej raz w tygodniu. Ten przepis poznałam na warsztatach makro ale jest on bardzo zbliżony do tego którego jadam właśnie w mojej grzesznej budzie.Kiedyś zastanawiałam się co takiego właściwie w tych budach jest. Syf widać od samego wejścia. Śmierdzi. W najlepszym przypadku przyprawami a w najgorszym nieświeżą rybą. Składniki też są takie… hmmm pozostawiające trochę do życzenia. Usiąść nie ma gdzie, a dogadać się z obsługą to już cud.Czemu więc do cholery tam są zawsze kolejki?Odpowiedź prosta bo jednak to zlewowe żarcie jest bardzo pyszne! Smażone na głębokim tłuszczu. Dobrze doprawione. Inne niż codzienna pomidorówka i schaboszczak. Jeżeli się nie odchudzasz to chodzisz to takiej knajpy, nie?Przepis na kurczaka w 5 smakach jest tak prostu do wykonania, że nawet dziecko może go przygotować w dosłownie 20 minut (bez czasu marynowania). Pyszne, sycące danie. Idealne na obiad inny niż codzienny.
Składniki:piersi z kurczakaświeżego imbiru (obranego) 2gprzyprawa 5 smakówolej 200mlmąka ziemniaczana 25gjajkoPiersi kroimy w paski. Marynujemy w przyprawach i drobno posiekanym imbirze, odstawiamy do zamarynowania do lodówki. Z jajka i mąki przygotowujemy ciasto. Paski kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.1 papryka1 cebulaananas w plastrach – 3-4 sztukimieszanka warzyw do kuchni chińskiej np mrożona – 50gkolendraczosneksos słodko-kwaśny chili 100mlolej sezamowy – 3 krople bo jest bardzo esencjonalnyPaprykę i cebulę kroimy w kostkę ok. 2cm grubości, mieszamy z ananasem i rozmrożonymi warzywami chińskimi, dodajemy pokrojoną kolendrę. Czosnek kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy pokrojony czosnek, paprykę, cebulę, ananasa, i warzywa. Dodajemy sos chili. Wszystko razem zagotowujemy. Doprawiamy olejem sezamowym.makaron Soba lub inny chińskiW wodzie zagotowujemy makaron i odcedzamy go. Dodajemy do gotujących się warzyw, następnie dodajemy kurczaka.