Kurczak Teriyaki to chyba jedna z najbardziej znanych (przynajmniej z nazwy) i modnych wersji kurczaka w minionym roku. Na blogach wręcz kipiało od tego typu przepisów.Skoro pojawiły się u innych to i u mnie nie może tego zabraknąć. Tym bardziej, że ten przepis poznałam na warsztatach makro. Szybki, prosty i na azjatycką nutę. Musisz koniecznie wypróbować.Składniki:piersi z kurczaka 150gczosnek 1-2 ząbkiimbir świeży 2 gsos teriyaki (polecam Blue Dragon)Czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paski i łączymy z marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Paski kurczaka nakłuwamy na drewniane patyczki i grillujemy na rozgrzanym grillu.sos teriyaki 50mlczosnek 3-4 ząbkiimbir 10gsok pomarańczowy 130mlmąka ziemniaczana 5gmiód 15golej sezamowy 5mlCzosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teriyaki i sok pomarańczowy, gotujemy 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu.Makaron ryżowy 5golej do smażenia głębokiegoświeża kolendraMakaron wrzucamy na rozgrzany olej na kilka sekund. Podajemy razem z kurczakiem i sosem w osobnym naczyniu. Dekorujemy kolendrą.