Wykonanie
Poziom trudnościPałeczkami je się w wielu azjatyckich krajach m.in. w Chinach, Japonii, Wietnamie, Korei, Indonezji, na Filipinach, w Tajlandii i Singapurze.
Imbirowy kurczak to chińskie danie, które świetnie nadaje się do jedzenia pałeczkami. Kto jeszcze nie potrafi się nimi posługiwać, może teraz poćwiczyć.Porcja dla 5 – 6 osóbSkładniki:Sos:½ pęczka
dymki30 g świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1
papryczka chili80 ml
ryżowego octu3 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego125 ml
bulionu drobiowego2 łyżki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:2 łyżki
oleju sezamowego5 pojedynczych
piersi z kurczaka (ok. 900 g)1
czerwona papryka1
żółta papryka500 g
makaronu ryżowego wstążki2 łyżeczki prażonego
sezamuświeża
kolendraSposób przygotowania:
Dymkę pokroić w ukośne paski.
Imbir i
czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Chili drobniutko posiekać razem z pestkami.
W szklance zmieszać
dymkę,
imbir,
czosnek i
chili razem z pozostałymi składnikami sosu.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.
Obydwie
papryki oczyścić z nasion i pokroić w długie paski.
Kolendrę lekko przesiekać. Ugotować według przepisu podanego na opakowaniu
ryżowy makaron. W woku na
oleju sezamowym usmażyć
piersi kurczaka (najlepiej partiami, żeby
mięso nie zaczęło się gotować).
Gdy całe
mięso będzie już usmażone dodać do niego pokrojoną
paprykę, chwilę podsmażyć na dużym ogniu.
Zmniejszyć temperaturę pod wokiem, dodać sos.
Mieszać powoli, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać ziarna
sezamu.
Podawać z
makaronem ryżowym (polecam
makaron z czerwonego
ryżu) z świeżą
kolendrą.
Smacznego!